12 Temmuz 2011 Salı

Türkiye Ekonomi Krize mi Gidiyor?


Türkiye ekonomisi 2011 yılının ilk çeyreğinde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Türkiye'de bu durum AKP hükümeti tarafından büyük bir artı olarak pazarlanırken uluslararası ekonomi çevreleri kısa ve orta vadede uygulanan ekonomik politikaların ciddi sonuçları olacağından endişeli.

Bu endişenin temelinde Türki
ye Merkez Bankasının Türk lirasının değerini gerçek değerinin oldukça altında tutmaya yönelik politikaları etkili oluyor.

Uluslararası ünlü internet sitesi Business Insider'da Paul Quintaro tarafından kaleme alınan analizde Merkez Bankasının son derece pervasız bir politika izlediğini ve Türkiye'de yatırımları bulunan
yatırımcıların bunun sonuçlarına hazırlıklı olması gerektiği kaydedildi. Yoruma göre Türkiye'de enflasyon oranlarının artmasına rağmen Türkiye Merkez Bankası faiz oranlarını düşük tutuyor ve bunun bir sonucu olarak da Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında değer kazanması engelleniyor.

Türk lirası özellikle Euro ve Dolar karşısında zayıf kalınca Türkiye'nin ihracatı küresel pazarda artış gösteriyor. Türk lirası üzerinden fiyatlandırılan malları almak yabancı yatırımcıların işine geliyor.

Quintaro bu politikanın geri tepmesinden endişeli. Türkiye'deki enflasyon oranının sene sonunda yüzde 7,5'e kadar yükseleceği yönündeki tahminlere yer veren Quintaro, gelişmekte olan ülkelerde yüksek enflasyon oranlarının ciddi sosyal hareketlere neden olabileceğinin de altını çiziyor.

Quintaro'nun yorumlarına göre Türkiye enflasyonu kontrol etmek için ileride sert önlemler almak zorunda kalabilir. Ülkedeki cari piyasaların olumsuz etkileneceği bu duruma bağlı olarak ciddi bir ekonomik resesyon da ihtimal dahilinde. Bu yaşandığında da ihracat sektörü ciddi bir bunalıma girecek.

Uzun vadede Türkiye ekonomisinin nüfus faktörü ile gelişmesini sürdürmesinin beklendiğini ifade eden Quintaro, ancak kısa bir süre sonra ülkenin yanlış ekonomik politikalar nedeniyle zor bir viraja girebileceğini de kaydetti.

Yorumda Türkiye ekonomisinin rakamlarda büyümesine rağmen büyük bir yatırım yapma açısından zor bir ülke olduğuna da dikkat çekildi.

Hiç yorum yok: