24 Temmuz 2011 Pazar

Özerklik İlanı Ardından Kürtler Sandık Başına Gitti


Demokratik Özerkliği ilan eden Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bir ilke imza attı. DTK'nin 30-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği genel kuruluna gidecek delege seçimi için 43 ilde sandıklar kuruldu. "Halkın karar sürecine katılması" amaçlanan delege seçimi için oy kullanma işlemleri sabah erken saatlerde başladı. "Özerk Kürdistan'a hayırlı olsun" diyerek oy kullananların, ülke genelinde yapılan seçimlere nazaran daha heyecanlı ve moralli oy kullandığı gözlendi. Amed Kent Konseyi Sözcüsü Medeni Alpkaya, "Kendi kendimizi yönetmek için sandığa gidiyoruz" dedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da delege seçimleri heyecanı tüm çevre ilçeler ile 4 merkez ilçenin tüm mahallelerinde sabah saatlerinde başladı. Sabah saatlerinde sandıkların kurulduğu Özgür Yurttaş dernekleri, BDP ilçe binaları, halk evleri ve kahvelere akın eden kent sakinleri, DTK genel kurulunda kendilerini temsil edecek delegeleri seçmek için adeta birbiriyle yarıştı. Sandıkların bulunduğu alanlarda büyük yığılma görülürken, halkın heyecanı dikkatlerden kaçmadı. Bağlar İlçesi'nde sandıkların kurulduğu 12 mahalleden 5 Nisan, Fatih ile Şeyh Şamil mahalleleri seçim heyecanının yaşandığı mahallelerden sadece bir kaçı oldu. İlçelere bağlı köyler için ise BDP İlçe binalarında sandıklar kurulurken, köylülerin oy kullanma heyecanı görülmeye değerdi. Bağlar İlçesi'ne bağlı 72 köy için BDP Bağlar İlçe binasında sandıklar kurulurken, oy kullanan halk "Özerk Kürdistan'a hayırlı olsun" diyerek oyunu kullandı. Köylüler oy kullanma işlemi sırasında duygularını dile getirerek, "Kendi irademizi kendimiz seçerek, geleceğimiz ile ilgili kararları biz vereceğiz" dedi.

Şehitlik Mahallesi Şehitlik Özgür Yurttaş Derneği'nde düzenlenen delege seçimine halk oylarını kullanmak için akın ediyor. Ağırlıkta kadınların oy kullanmak için geldiği gözlenen seçimlerde, halkın ülke genelinde yapılan resmi seçimlere nazaran daha heyecanlı ve moralli oy kullandığı gözlendi. Devam eden oy kullanım işlemi akşam 17.00'da sona erecek. 6'sı kadın 12 kişinin delege olarak yarıştığı seçim sonuçlarının akşam açıklanacağı bildirildi.

Merkez Sur İlçesi'nde 3 noktada kurulan sandıklardan 6 delege seçilecek. "Kendi kendimizi yönetmek için sandığa gidiyoruz" diyen Amed Kent Konsey Sözcüsü Medeni Alpkaya, Hasırlı Özgür Yurttaş Derneği'nde kurulan sandıkta oyunu kullandı. 41 aday adayının yarıştığı Sur ilçesinde seçilecek olan 6 delegeden 2'sinin kadın olacağı belirtildi. 3 bölgeye ayrılan ilçede Hasırlı Özgür Yurttaş Derneği'nde 1, BDP İlçe binasında 1, Dengbêj Evinde (Mala Dengbêja) 1, Çarıklı köyünde ve Bağıvar köyünde 1'er sandık kuruldu.

Saat 17.00'da sona erecek olan seçimler ile DTK Genel Kurulu'na gidecek toplam 70 delege seçilecek.

BATMAN

Batman'da da halk delegelerini seçmek için sabah erken saatlerinde sandık başına gitti. Tüm ilçelerde başlayan delege seçimlerine halk yoğun ilgi gösterdiği dikkat çekerken, oy kullanma işlemi sırasında renkli görüntüler oluştu. Batman merkezde sandıklar Musa Anter Halk Evi, Mehmet Sincar Halk Evi, Edip Solmaz Halk Evi, Ahmet Kaya Halk Evi'nde kurulurken, BDP İl Eşbaşkanı Saadet Becerikli Edip Solmaz Halk Evi'nde, BDP İl Eşbaşkanı Şehmus Aslan ile Belediye Başkanvekili Serhat Temel ile Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel ise Musa Anter Halk Evi'nde oy kullandı. Batman'da 5 bölgeden 42 mahalle ve Kozluk, Sason, Beşiri, Hasankeyf, Gercüş ilçelerinde oy kullanma işlemleri devam ederken, oy kullanma işleminin saat 16.00'da sona erecek. 27 adaydan sadece 21 kişi delege olarak seçilecek.

URFA

Urfa'da DTK'nin 23 halk delegesini belirlemek için yapılan seçim sabah 08.00'da başladı. Urfa merkezde BDP İl Binası, Eyyübiye, Karşıyaka ve Direkli mahallelerinde, merkeze bağlı Kaplan Köyü'nde toplam 5 sandıkta oy kullanan seçmenler Urfa merkezin 6 delegesini seçecek. Suruç ilçesinde seçilecek 4 delege için ise BDP ilçe binasında 2, Aligor Beldesinde 2 olmak üzere, 4 sandık kuruldu. İlçede seçime yoğun ilgi gösteriliyor. Anne Zerê Atış'ın engelli kızı Sarya Atış'ı sırtında getirerek oy kullanması ve 90 yaşında olduğu öğrenilen Hacı Halil Kaya'nın oy kullanmak için sandığa gelmesi dikkat çekti.

Viranşehir ilçesindeki 4 delege için ise, BDP İlçe binasında 1, belediye binasında 1, Şırnak Mahallesinde 1 olmak üzere 3 sandıkta seçim devam ediyor. Ceylanpınar ilçesinde seçilecek 2 delege için de BDP İlçe binasında sandık kurulurken, 6 sandık da araçlar ile köylerde gezdirilip köylülerin seçime katılması sağlanıyor. Viranşehir ve Ceylanpınar'da halkın seçime çok yoğun ilgi gösterdikleri gözlenirken, sandıkların kurulu olduğu yerlerde kısa süreli izdihamlar yaşandı. Siverek ilçesinde 3 delege için ise ilçe binasında ve köyleri gezmek için 2 seyyar sandıkta oy kullanma işlemi sürüyor. Siverek'te de seçime çok yoğun ilgi gösteriliyor.

Hilvan, Bozova, Halfeti ve Birecik ilçeleri ise seçecekleri 1'er delege için ilçe BDP binalarında oy kullanıyor. Gizli oy kullanılan her sandıkta 4 kişilik komisyonun halkın gözünün önünde tasnif yapacağı öğrenildi.

Adıyaman 4, Batman 21, Bingöl 9, Diyarbakır 70, Antep 8, Elazığ 4, Malatya 3, Mardin 32, Siirt 10, Urfa 23, Şırnak 23, Dersim 5 delegesini seçerek DTK Genel Kurulu'na göndermek için sandık başına gitti.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Silopi ilçesinde sabah erken saatlerinde BDP ilçe binası önünde toplanan Kürtler, 6 delege için sandık başına gitti. Oy kullanılan salonda Kürtçe yazılı "Hilbıjartına Kongreya Ciwaka Demokratik â navçeya Silopî hûn bı xêr hatin" ve tutuklu BDP milletvekillerin fotoğraflarının bulunduğu pankart asıldı.

DERİK

Mardin'in Derik İlçesi'nde DTK genel kurulunda temsiliyet sağlayacak olan 5 delege için sabah saatlerinde seçim başladı. BDP Derik İlçe Örgütü'nde kurulan seçim sandığına gelen binlerce kişi oylarını kullanıyor. Sandık başına gelen ve aralarında Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel'in de bulunduğu halk, büyük bir heyecan ve coşku içerisinde oylarını kullandı. Oy kullanma esnasında konuşan Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel, seçimin "Özerk Kürdistan'a hayırlı olmasını" diledi. 7 adayın yarıştığı seçimde 5 delege seçilecek.

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde Mitanni Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda sabah saatlerinde başlayan delege seçimine 11 kişi aday gösterildi. Bunlardan 6'sının seçilebilmesi için halk sandık başına gitti. Konferans salonunda kurulan 2 sandıkta kadınların yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

Hiç yorum yok: