17 Temmuz 2011 Pazar

İspanya'da '15 Mayıs Hareketi' Büyüyor

"15 Mayıs Hareketi" olarak adlandırılan sistem karşıtı eylemciler Barcelona’da yeniden harekete geçti. Gençler alanlarda bir araya gelerek seferberlik ilan etti. Atina’daki gösterilere de destek veren eylemciler “Bizi birleştiren şey sadece hayatlarımızdaki güvensizlik ve eşitsizlik değil, hepsinden önce gelen değişim arzusudur" diyorlar.

Geçen hafta Poble Sec bölgesinde Plaza del Sortidor'da buluşan ve toplantılar yapan yüzlerce genç gruplara ayrılarak eylemlerinde ne kadar ilerleyebilecekleri üzerine tartışmalar yürüttü. “Yaşadığın yerin sorunlarını çözebilmen için öncelikle o yeri bilmen ve onun için çalışman gerekir” düşüncesinden hareket eden göstericiler, meydanlarda kalmayı sürdüreceklerini söylediler.

Barcelona’da kriz en çok ev sorunu olarak ortaya çıkıyor. Ekonomik krizin ardından barınma ile ilgili sorun yaşayan binlerce ailenin evine ipotek ödemelerini yapamadığı için bankalar tarafından el konuldu. Ayrıca, iş olanaklarının kısıtlı, kira fiyatlarının da yüksek olması dolayısıyla bölge halkı barınma ile ilgili büyük sorunlar yaşıyor.

KRİZİN MAĞDURLARI BİRLEŞTİ

Bu uygulamaları durdurmak için kurulan Barınma Hakkı Platformu 2009 yılından beri bölgede oldukça aktif iken, adını 15 Mayıs'ta Madrid'de Puerta del Sol Meydanı'nın ele geçirilmesinden alan M-15 Hareketi'nin tasfiyeleri durdurma eylemleri de son dönemlerde büyük bir artış gösterdi.

Barselona doğumluların oluşturduğu bir dernek olan platform, barınma hakkı savunucularından ve bankalardan aldıkları kredi ve ipotekli borçları krizden dolayı ödeyememenin zorluğunu en fazla yaşayan vatandaşları bir araya getirdi.

2007 yılından bu yana İspanya'dan tahliye edilen kişi sayısı ise yarım milyona ulaştı. Ev sorununun yanısıra, genç göstericiler aynı zamanda Sants caddesinde organik sebze bahçelerinin oluşturulması gibi bölgeye yönelik bir dizi girişim düzenliyor. Tüm bu girişimlerin ortak ana teması ise farklı bir gelişim modelinin uygulanabilirliği ve uygulanma gerekliliği.

‘TEK YOL; DEĞİŞİM’

“Bizi birleştiren şey sadece hayatlarımızdaki güvensizlik ve eşitsizlik değil, hepsinden önce gelen değişim arzusudur" diyen göstericiler, insanları değişimin temsilcileri olmaya çağırıyor. Toplantılar yine geleneksel buluşma noktası olan meydanlarda yapılıyor. Alanlar yeniden toplantı, düşünce alışverişi, tartışma ve siyasi eylem yerlerine dönüştü.

Değişimin ya da değiştirme çabasının önderleri, konuşma sırasının kendilerine gelmesi için konuşma haklarını geri istiyor. Poble Sec meclisinde yer alan 30 yaşın altında birçok kadın bir günlüğüne çalışma gruplarının sözcü oluyor. Hareketin bir parti gibi sözcüsü olmadığı için herkes mecliste söz alıp konuşabiliyor.

ATİNA’YA DESTEK

Sistem karşıtı göstericiler, şehirde yapılacak ve vatandaşların da katılacağı bir kutlama ile başlayarak Poble Sec'te neler yapmayı planladıklarını anlatıyor. Diğer şehirler ile daha geniş bir harekete dönüşmek için yakalanması gereken birlik gözleri Madrid'deki Puerta del Sol(Güneş) Meydanı'na ve diğer bölgelere çevirdi.

Son olarak Yunan göstericilere bir dayanışma yazısı yazan İspanya Devrim hareketi adına Plaza Catalunya Otel'inde düzenlenen kamp AcampadaBCN şu mesajı verdi: "Bu mücadele hem kadınların hem de erkeklerin mücadelesidir. AB, Avrupa Merkez Bankası, İMF'nin ve antisosyal ve acımasız olduğuna inandığımız tasarruf önlemleri aramaktan başka bir şey yapmayan İspanya, Fransa ve Almanya devletlerinin baskılarını reddediyoruz.”

Hiç yorum yok: