24 Temmuz 2011 Pazar

Arif Doğan JİTEM'inden Erdoğan JİTEM'ine


Türkiye Başbakanı Erdoğan ilk sinyali verdi. Artık asker gibi polis de etkin hale gelecek, operasyonlara katılacak, sınırları kontrol edecek. Geniş yetkilerle donatılacak polis gücü, 1990’lı yıllarda Çiller dönemini aratmayacak. Erdoğan’a seslenen BDP Grup Başkanı Demirtaş ise “Polisle sonuç alacağım diyorsan, demek ki sen 30 yılı daha kaybetmeyi göze almışsın” dedi.

2002 tarihinde OHAL’in kaldırılmasından sonra AKP hükümeti polis teşkilatını Kürdistan’da güç yapabilmek için yeniden yapılandırdı. Sayısı ve yetkileri arttırılan, özel timlerle takviye edilen polis teşkilatı, yapılandırma programı ile birlikte Bölge’nin en güçlü ve nüfuzlu devlet birimi haline geldi. 400 bini aşan mensubuyla polis Kürdistan’da ölüm makinesi gibi çalıştı.

Savaşın en yoğun yaşandığı 1990’lı yıllarda devletin en stratejik mücadele gücü, adı ölüm makinesine çıkan JİTEM’di. Ancak bu durum 30 Kasım 2002 tarihinde OHAL’in kaldırılmasından sonra tamamen değişti. Değişen uygulamalar değildi. Değişen bu uygulamaları hayata geçiren devlet içi birimdi. 2002 Kasım tarihine kadar Kürdistan’da yaygın ve sistematik olarak yargısız infaz, işkence, hak ihlalleri faaliyeti yürüten JİTEM, bu görevini polise bıraktı. Ancak bu görev değişikliği kamuoyuna demokratikleşme şeklinde sunulunca “günah keçisi” olarak geride sadece JİTEM kaldı. Oysa JİTEM’in yerine göreve çağrılan polis, JİTEM’i aratmayacak uygulamalara imza atıyordu.

AKP hükümeti, Kürdistan’da JİTEM’in yerine göreve çağırır çağırmaz polis teşkilatında radikal değişikliklere gitti. Böylece teşkilatın Kürdistan ayağı tepeden tırnağa yeniden yapılandırıldı. Yeniden yapılandırılmanın birinci ayağı polis sayısının arttırılması üzerine inşa edildi. Türkiye’nin toplum polis sayısı 650 bin iken bu sayının 400 bini Kürdistan’da görevlendirildi. Yeniden yapılandırılmanın ikinci ayağında özel tim yer aldı. 1990’lı yıllarda pek çok vahşete imza atan Özel Harekat timlerinde görev yapan 4 bin 900 polis, Kürdistan’ın şehir ve dağlarına geri döndü. Şimdi Uğur Kaymaz’a 13 kurşun sıkan özel harekat polisi yeniden sahaya sürülüyor.

Nitekim birkaç gün önce Türkiye Başbakanı Erdoğan ilk sinyali verdi. Artık asker gibi polis de etkin hale gelecek, operasyonlara katılacak, sınırları kontrol edecek. Geniş yetkilerle donatılacak polis gücü, 1990’lı yıllarda Çiller dönemini aratmayacak.

OHAL döneminde yoğun olarak kullanılan Özel Harekat polisi, Kürdistan’da adeta terör estirdi, birçok katliama katıldı. ‘Faili meçhul’lere de karışan Özel Harekatçılar, Olağanüstü Hal’in kaldırılmasıyla sayıları O dönemde sayıları 11 binden 6 bine indirildi.

Erdoğan'ın, polisin iç güvenlikte daha etkin hale getirileceği yönündeki sözlerinin ardından gözler yeniden ‘kurşun atan’ gruplara çevrildi.

POLİS MİT ORTAK ÇALIŞACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yeni atanan Mehmet Kılıçlar konuyu hemen gündemine alarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüştüğü öğrenildi. Perşembe günü MİT'e giden Kılıçlar, Fidan'la PKK'ye karşı yapılacak operasyonlar masaya yatırıldı. Görüşmede kırsalda düzenlenecek operasyonlarda polise anlık istihbarat sağlanacağı teminatı verildi.

Yeni müdür Kılıçlar'ın Özel Harekat'ın ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nın yapılanması üzerinde özellikle durduğuna dikkat çekiliyor. Kürdistan’da polisin etkili hale gelmesi, operasyonlara katılması öngörülürken, Özel Harekat Daire Başkanlığı'na son yıllarda ciddi personel takviyesi yapıldı. Yıl sonuna kadar özel tim polisinin sayısının yeniden 11 bine ulaşması planlanıyor.

Ayrıca ‘Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’ ilk kez "Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri Uygulama Örnekleri Bölge Çalıştayı" planladı. Çalıştay ilk olarak Antep, Mersin ve Antalya’da yapıldı. Önümüzdeki günlerde çalıştayın Kürt illerinde yapılması planlanıyor.

SINIR POLİSİ

Erdoğan’ın sözlerinin ardından ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurulun ilk olarak İçişleri Bakanlığı bünyesinde Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü kurulmasını öngören rapor hazırladı. Buna göre Sahil Güvenlik Komutanlığı lağvedilecek, buradaki subaylar 'sınır muhafaza müdürü', astsubaylar 'sınır muhafaza komiseri', uzman erbaşlar da 'memur' olacak.

Ayrıca asker kontrolündeki sınır karakolları da Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne geçecek. Ek olarak 5 bin kişi alınacak. Telefon dinleme ve izleme yetkisine de sahip olacak birim, modern silah, mühimmat, araç ve gereçle donatılacak.

BDP: PROJELER DAHA FAZLA ÖLÜM DEMEK


BDP ise Erdoğan’ın “polis daha etkin olacak” çıkışı AKP’nin 1990’larda Çiller hükümetinin uyguladığı “özel harekât timlerini” yeniden aktif hale getirmesine tepki gösterdi. Partisinin Van kampında konuşan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin yaklaşımını “trajik bir durum” olarak değerlendirerek şöyle konuştu: “Hükümetin asker yerine polis koyalım, daha fazla PKK’li öldürelim, buradan da bir çözüm çıkarmaya çalışalım mantığı kabul edilemez. Demek ki senin kafanda demokratik, barışçı bir çözüm yok.”

İç harekâtta 25-30 yıldır NATO’nun en büyük ordusunun kullanıldığını hatırlatan Demirtaş “Bununla sonuç alamamışsın, polisle sonuç alacağım diyorsan, demek ki sen 30 yılı daha kaybetmeyi göze almışsın. Hükümet çıkıp demelidir ki, silah çözüm değildir, PKK de biz de kullansak çözüm değildir. Çözüm diyalogtadır” dedi.

Hiç yorum yok: