22 Temmuz 2011 Cuma

AKP’nin Polisi Linç Bekçisi!

Türkiye’de Hükümet ve basının kışkırtmasıyla harekete geçen ırkçı grupların polis gözetiminde Kürtlere yönelik linç girişimleri sürüyor. İstanbul’da BDP’ye saldıranlara polis, “Sağolun arkadaşlar. Biz yeteriz onlara” diye seslendi.
Silvan’da 20 askerin hayatını kaybetmesinin ardından AKP’nin hedef göstermesi sonucu BDP ve Kürtlere yönelik saldırılar devam ediyor; Zeytinburnu’nda 300 kişi BDP’ye saldırırken, Erzurum’da Kürt işçiler, 500 kişilik grubun saldırısına uğradı. İşçiler Erzurum’u terk ederek memleketlerine döndü. 50’si ise önce Amed’e giderek BDP ile İHD’lilerden yardım istedi.
Silvan’da 14 Temmuz’da çıkan çatışma sonrası 20 askerin hayatını kaybetmesinin ardından gerginlikler devam ediyor. Son bir haftadır Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) binalarına ve yer yer Kürtlere yönelik saldırılara yenileri eklendi. Önceki gece Zeytinburnu’nda 300 kişilik bir grubun BDP ilçe merkezine saldırmasının yanı sıra Erzurum’da da 200 Kürt işçiye, 500 kişilik bir grubun saldırdığı öğrenildi.
Emniyet amiri: Biz yeteriz onlara

Zeytinburnu’nun Veliefendi Mahallesi’nde bir grubun gece 12.00 sıralarında PKK aleyhinde slogan attığını iddia eden yaklaşık 300 kişilik grup taş ve sopalarla BDP binasına yürüdü. ‘Slogan atan grubun partinin camlarını taşlamaya başlaması üzerine polis tazyikli su ile gruba müdahale etti. Bir emniyet amirinin taşlı sopalı kalabalığa hitaben, „Sağolun, var olun arkadaşlar. Bizim işimizi zorlaştırmayın, biz yeteriz onlara“ demesi ise dikkat çekti. Irkçı gruptan bazılarının elinde döner bıçağı olduğu görüldü. Saldırıda BDP’nin tüm camları kırıldı.
Erzurum’da da ikinci saldırı

Öte yandan önceki gece Erzurum’un Aziziye İlçesi’nde 500 kişilik bir grup TOKİ inşatında çalışan Kürt işçilere saldırdı. Grubun elinde, taş, bıçak, sopa, kalas olduğu öğrenildi. Olay yerine polisin yanı sıra ilçe kaymakamı, emniyet müdürü, Erzurum Valisi ve jandarma gitti. İşçiler, jandarma ve polisin grup ile kendileri arasında barikat oluşturduğunu, gruplar halinde ilçeden tahliye edildiklerini ve memleketlerine döndüklerini söyledi.
50 işçi önce Amed’e gitti

50 işçiden oluşan bir grup da evlerine dönmeden önce Amed’e giderek BDP ve İHD’ye bilgi vererek yardım istedi. BDP’de İl Başkanı M. Ali Aydın ile görüşen işçiler saldırıyı anlattı.
İhsan Barut adlı işçi, „Türk işçileri aramızdan çıkarıp saldırdılar“ dedi. Barut, polisin tavrına tepki göstererek, „Polis sadece uzaklaştırmaya çalışıyordu. Gaz bombası ve cop kullanılmadı onlara karşı. Dayak yiyen biz olduk. Saat 20.30’dan gece 01.00’a kadar içerde rehin kaldık“ diye konuştu.
Kutbettin Çaçan adlı işçi de saldırganlardan kimsenin gözaltına alınmadığı bilgisini vererek,“Üstüne üstlük 2 arkadaşımız da polislerce dövüldü. Eğer bir devlet yetkilisi çıkıp bu insanlara ‘dur ‘demezse biz ne yapabiliriz? Kendi memleketimizde esiriz, onların memleketine gidiyoruz onların memleketinde de esiriz. Bu halk nereye kadar esir kalacak“ diye sordu.
Şirin Gümüş isimli işçi, 3 önce de saldırıya uğradıklarını hatırlattı: „15 kişilik bir grup çalıştığımız inşaatın şantiyesine gelerek bir arkadaşımızı darp etti. Arkadaşımızın kolu ve başı kırıldı. Bugün yine gelip saldırdılar, kaldığımız çadırlara molotof attılar. Ama buna rağmen önlem alınmadı.“

Tehlike çanları çalıyor

Başvuruları alan İHD Diyarbakır Şubesi bir basın toplantısı düzenledi. İHD’li Raci Bilici, saldırılarılardan BDP ile Kürtleri hedef gösteren Başbakan Erdoğan’ın sorumlu olduğunu belirterek, „Başbakan’dan saldırıları durduracak bir açıklama ve girişim bekliyoruz“ dedi. Basın toplantısında mağdur işçiler saldırı anını anlattı. İşçilerin hala olayın şokunu atlamadığı gözlendi. Devlet güçlerinin gözü önünde insanların linç edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Bilici, „Bu gidişattan kaygı duymaktayız. Devlet yetkilileri ile emniyet mensuplarına tedbir alınması için çağrı yapıyoruz“ dedi. Bilici, İHD olarak işçiler için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Erdoğan’a ‘vazgeç’ çağrısı

Toplantıya katılan BDP İl Başkanı Aydın da Silvan ardından ülkede faşizmin yeniden hortlatıldığını belirterek, siyasilerin yaptığı sorumsuz açıklamalar nedeniyle Kürtlere karşı adeta bir linç kampanyasının başlatıldığını söyledi. Aydın, saldırılardan sorumlu gördüğü Erdoğan ile AKP’ye şu uyarıyı yaptı: „AKP’nin bu politikalarının ülkenin hayrına olmadığını ve ülkemizi toplumsal bir iç çatışmanın eşiğine getirdiğini belirtmek istiyoruz. Başbakan’ı ve hükümeti bu konuda aklıselim politikalar üretmeye, bu faşist tutumlarından vazgeçmeye ve Türkiye’nin toplumsal iç barışı için barışçıl politikaları hayata geçirmeye çağırıyoruz.“

Hiç yorum yok: