13 Temmuz 2011 Çarşamba

Afrika Boynuzu'ndaki İnsanlık Dramı Büyüyor

Son 60 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya olan Afrika’nın doğu bölgesinde yüzbinlerce insan su ve yiyecek için göç yollarında. Somali, Etiyopya ve Kenya içlerinden hergün binlerce insanın ulaşmaya çalıştığı Kenya’nın Dadaab bölgesindeki mülteci kampları alarm zilleri çalıyor. Yardım kuruluşları, kamplardaki durumu “saatlik bomba” olarak tanımlıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) günlük acil yardım çağrısında bulunduğu son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Afrika Boynuzu olarak adlandırılan Afrika’nın doğu bölgesinde büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. BM’nin “dünyadaki en büyük insani felaketi” olarak tanımladığı, 12 milyon insanın etkilendiği kuraklık nedeniyle yüzbinlerce insan su ve yiyecek için göç yollarında.

DADAAB MÜLTECİ KAMPLARI ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR

Somali, Etiyopya ve Kenya içlerinden yüzbinlerce insan, günlerce süren yalın ayakla dünyanın en büyük mülteci kamplarının bulunduğu Kenya’nın Dadaab bölgesine ulaşmaya çalışıyor. 370 bin kişinin bulunduğu mülteci kamplarına her gün binlerce kişi daha ulaşıyor. Dadaab’taki doktorlara göre, çocukların çoğu akut beslenme yetersizliği ile bunun sonucu olarak anemi gibi komplikasyonlar yaşıyor. Doktor Milhia Abdulkadir, “Buraya ulaştıklarında çocuklar besin eksikliği nedeniyle derilerinin döküldüğü ağır bozukluklar yaşıyorlar” dedi.

KADIN VE ÇOCUKLAR

Bölgede bulunan El Cezire muhabiri Azad Essa, Dadaab’taki kamplara gelenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu söylüyor: “Temel ihtiyaçları edinme umuduyla her sabah yüzlerce kişi kayıt işlemlerinin yapılmasını bekliyor. Ancak kayıt işlemleri uzun sürüyor. Uzun yalın ayak yürüyüşünden sonra insanlar günlerce sırada bekliyorlar.”

SAATLİ BOMBA

Kamplara girebilenler yanı sıra binlerce insan da kamplar dışında bekliyor. İngiliz Save the Children adlı çocuk yardım kuruluşundan Andrew Wander, haftalardır yemek yememiş olan insanların kampa ulaştıklarında bitkin ve umutsuz olduklarını söylüyor. Kaldığı kampa günde 1500 kişinin ulaştığını söyleyen Wander, kamptaki durumun “ciddi boyutlarda” olduğunu belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Wander’in tespitini doğruluyor. Sınır Tanımayan Doktorlar, kampların temellerinden sarsıldığını, patlamaya hazır bir vaziyette olduğunu söylüyor. El Cezire muhabiri Essa, “Kamplar etrafındaki durum saatli bomba gibi. BM tarafından dağıtılan plastik kaplamalardan binlerce çadırcık kurulmuş durumda. Bu mülteciler kayıt edilmişler, ancak 3 kampta kendilerine yer olmadığı için, kendi kamplarını kurmuş durumdalar” dedi.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK İNSANİ FELAKET

Yardım kuruluşları, Dadaab’a ulaşan yüzbinlerce mülteciye tıbbi yardım yanı sıra su ve gıda yardımında da bulunmaya çalışıyorlar. BM Yüksek Mülteciler Komiserliğinden Antonio Gutterres, mültecilerin çoğunun geldiği Somali’ye yardımda bulunmanın öncelikli olduğunu söylüyor. Gutterres, burada çaresizlik içinde gördükleri insanlara ülkelerinde yardımın çok daha yerinde olacağını belirtiyor.

Dadaab’taki kampları ziyaret eden Gutterres, kuraklıkla boğuşan Somali’deki durumu “dünyadaki en büyük insani felaket” olarak tanımlayarak uluslar arası camiaya acil ve yaygın yardım çağrısında bulundu.

SOMALİLİ GÖÇMEN SAYISI YARIM MİLYONU GEÇEBİLİR

Sınır Tanımayan Doktorlar yaptıkları bir açıklamada, Dadaab’taki mülteci kamplarında Somalili mülteci sayısının yarım milyonu geçmesini beklediklerini belirterek, buradaki yardımların acil olarak arttırılması gereğine dikkat çekti.

Kuraklığın merkezini Kenya, Etiyopya ve Somali sınır bölgesinden oluşuyor. Bu göçebe bölgede ailelerin çoğu hayvancılığa bağımlı. Uganda ve Cibuti’de kuraklıktan etkilenen ülkeler arasında.

Hiç yorum yok: