16 Haziran 2011 Perşembe

İzmir'de Seçim 'Hilelerine' Tepki

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, İzmir seçim sonuçları hakkındaki değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı. Seçim Kurulu geçici sonuçlarına göre yaklaşık 100 bin oy alan Bloğun değerlendirmesinde ağırlığı, seçimlerde İzmir’deki yaşanan hukuksuzluklar ve hileler oluşturdu.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İzmir bileşenlerinin düzenlediği basın toplantısına 2. Bölge Adayı Erdal Avcı’da katıldı. Seçim sürecinde Merkezi Seçim Bürosu olarak kullanılan Eşitlik ve Demokrasi partisi İzmir İl örgütünde düzenlenen basın toplantısında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adına açıklamayı Cavit Uğur okudu.

Cavir UĞUR’un ekteki açıklamayı okumasından sonra Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İzmir 2. Bölge Adayı Erdal Avcı birer konuşma yaptılar.

ARİF ALİ CANGI: SEÇİM ADALETSİZLİK YARIŞI OLDU

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı söz aldı. Cangı, seçimlerde AKP ve CHP’nin iktidar olanaklarını nasıl kullandığına ilişkin örnekler verdi. Cangı, Büyükşehir Dergisini göstererek“CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi her seçim öncesi bir dergi hazırlayarak yüz binlercesini otobüs, metro, vapur’da ve belediyenin her türlü olanağı kullanarak propaganda aracı olarak kullandı” dedi. AKP İzmir Milletvekili adayı Ertuğrul Günay’ın seçmenlere gönderdiği mektubu göstererek, “ Kültür ve Turizm Bakanı sıfatıyla bakanlık bütçesinden kullanılmak üzere, seçim yasakları ihlal edilerek bu mektuplar her seçmene gönderildi” dedi. Cangı, İzmir Valiliğinin Ödemiş’de yaşadıkları saldırılar ile ilgili olarak Emniyetten bilgi istediği bilgisini aktardı. Cangı, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun 2009’daki adının ‘Birlikte Başaracağız’ olduğunu ve bu platformun İzmir’de ana muhalefet işlevi gördüğünü hatırlatarak, AKP’nin ‘35 İzmir 35 Proje’ başlığıyla hazırladığı broşürde bu ismi aşırma gayretinde olduğunu belirtti.



ERDAL AVCI: BU SEÇİM KİRLENDİ


Basın toplantısında konuşan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İzmir 2.bölge adayı Erdal Avcı’da seçim sürecinde ve seçimlerde yaşanan hukuksuzluklar ve hilelerin İzmir’de bu seçimi kirlettiğini söyledi.

Erdal Avcı, “AKP 330 milletvekili hesabıyla her türlü hukuksuzluğa ve hileye başvurdu. Özellikle yoksulluğu kullanarak bizim seçmenimiz üzerinden hesap yaptı. Seçim Kurulu bizim itirazlarımızı incelemeden reddetti. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Hakkımızı sonuna kadar savunacağız ” dedi.

Avcı, “CHP müşahitlerinin topladığı bilgilerde bizim 1.bölgede 66 bin, 2.bölgede ise 48 bin oy aldığımız” görülüyor. Bizim tespitlerimizde ise 1.bölgede 85 bin, 2.bölgede 85 bin oya ulaştığımız görülüyor. Bu sonuçlar bizim hem 1.bölge de hem de 2.bölgede birer milletvekili çıkardığımız kesin ama seçim kurulu ve iktidarın oyunlarıyla vekilliklerimiz elimizden alınmıştır. Bu durum seçmene hakaret, seçim çalışmalarında bulunan arkadaşlarımızın emeğini gasp etme, emek hırsızlığı ve hukuksuzluğun meşrulaştırılmasıdır. CHP seyirci kalarak bu hileleri ve hukuksuzluğu meşru kılmıştır.” dedi.

Erdal Avcı, konuşmasında seçimde kullanılan araçları ve hilelerinden örnekler verdi. Avcı, AKP orijinal oy pusulası bastırarak, AKP’ye oy verilmiş gibi mühürlemiş ve seçmene kendi verdiği pusulayı zarfa koyarak atmasını, boş pusulanın ise kendisine getirilmesini karşılığında iş veya para verileceği sözleriyle seçimi kirletti. Bunu görüştüğümüz bazı seçmenler bize böyle aktardı. Biz bunu basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmalarını istedik, sanırım önümüzdeki günlerde bu gerçekleşecek” dedi.

Erdal Avcı, oylarda iki türlü geçersiz oy yoğunlaşması tespit ettik. Birisi boş oy, diğeri ise hem AKP’ye hem de bize verilmiş pusulalardır. Bu pusulalarda boş oyun gerekçesi, son anda mühür yerine kaşe kullanılmasıdır. İnsanlar kaşenin üstündeki ‘EVET’ yazılı bölümü pusulaya basmış ama avucunun içi boyanmış pusula boş kalmış, özellikle yaşlı, okuma yazması olmayan veya fark edemeyen seçmenlerimizin avuç içleri ‘EVET’ yazılmış. AKP’nin mühürlü dağıttığı pusulalarda ise yine de bize oy vermek için oyunu klanmış. Birde pusulalarda hem parti başkanı hem adaylarının isimlerinin birlikte yazılmış olması Başbakanlık tercihi ile milletvekili tercihini ayrı ayrı oylayabileceği algısını yaratmış ve böyle oylar kullanılmış” dedi.

Avcı, seçimlerde kazandıkları ve hile ve hukuksuzluklarla haklarının ellerinden alındığını belirterek konuşmasını tamamladı.

Hiç yorum yok: