10 Haziran 2011 Cuma

F.Rundschau: Kürtler, Erdoğan'ı Terk Etti


2007 yılının aksine Kürtlerin Başbakan Erdoğan ve partisine desteğin neredeyse tamamen azaldığına dikkat çeken Alman Frankfurter Rundschau gazetesi “Erdoğan, Pazar günü büyük bir başarı bekliyor. Ancak unutmamalı ki hiçbir şekilde Kürtlersiz bir başarı elde edemez” yorumunu yaptı.

Almanya’nın saygın gazetelerinden Frankfurter Rundschau’nın bugünkü sayısında 12 Haziran seçimleri öncesinde Kürtlerin AKP’ye bakışını konu alan bir haber-analiz yayınlandı. Gazetenin önde gelen yazarlarından Gerd Höhler’in yazısında Erdoğan’ın vaatlerinin aksine Kürt bölgesinde batının aksine ekonomik olarak hiçbir kalkınmanın sağlanmadığına dikkat çekildi.

AKP ve Başbakan Erdoğan’ın bu seçimlerde ‘Kürt kartı’ olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’i öne sürdüğü belirtilerek şu yorum yapıldı: “Ancak Erdoğan’ın beklentisi gerçekleşmedi, Kürt seçmen bu iki isme ilgi göstermiyor.” Erdoğan’ın Pazar günü sandıktan büyük bir başarı beklediğini yazan gazetenin yorumunda şu dikkat çekici tespitler yer aldı:

“ERDOĞAN’IN DEĞİL, LEYLA ZANA’NIN SÖZÜ GEÇERLİ”

“Erdoğan, yaklaşık 5 bin polis eşliğinde Kürt metropolü Diyarbakır’a girdi ve az bir topluluğa ‘sevgili kardeşlerim’ diye hitap etti. Fakat burada bütün politikacıların aksine insan hakları savunucusu Leyla Zana’nın konuşmasını dinleyenlerin sayısı daha fazla.

Kürt bölgesine gitmek Türk politikacıları için büyük bir riziko. Ancak Erdoğan gitmeliydi. Onun hedefi; mecliste üçte ikilik bir çoğunluk elde edip yeni bir anayasayı yapmak, kendisini de devlet başkanı ilan etmek. Erdoğan sadece Kürt bölgesinde daha fazla oy alarak bu hayalini gerçekleştirebilir.

2007’de İslami-muhafazakar parti AKP 14 Kürt kentinin 8’inde birinci olmuştu. Kürtler, o zaman Erdoğan’ı sorunlarını çözecek bir umut olarak görüyorlardı. Ancak bu kez Kürt şehirleri Hakkari ve Şırnak’ta çok ciddi protestolar karşılaştı. Çöpler toplanmadı, kepenkler kapandı. Hakkari’de onu dinleyenlerin sayısı bini bile geçmedi.

Erdoğan modern evler, hastane ve okul sözü verdi. Zaten o bölgede yaşayan her seçimde bunları duyuyor. Fakat Güneydoğu’da başka bir gerçek daha var. AKP’nin iktidarda olduğu Türkiye’de kişi başına düşen gelir ikiye katlanırken, Kürt bölgesinde bu rakamı yarıya bile bulamadı. Diyarbakır’da işsizlik oranı yüzde 60’nın üstünde.

Hiç yorum yok: