30 Mayıs 2011 Pazartesi

Fisk: 'Türkiye Suriye Topraklarında Tampon Bölge Planlıyor'


İngiliz Independent gazetesi Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Suriye'den yönelebilecek bir mülteci akınından kaygılanan Türkiye'nin Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı planladığını yazdı.

İki ayı fazla bir süredir Suriye’de devam eden olaylar Beşşar Esad yönetimini olduğu kadar bölge ülkelerini de endişelendirdiğini belirten Fisk, şimdiye kadar net bir tavır almayan Türkiye’nin olayların daha da büyümesi durumunda harekete geçeceğini kaydetti. Fisk Suriye'den yönelebilecek bir mülteci akınından kaygılanan Türkiye'nin Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı planladığını yazdı.

Türkiye'nin iki kez Şam'a heyet gönderdiğini, Türk yetkililer Suriyelilerin ikinci ziyarette dışişleri bakanına yalan söylediğini düşündüklerini belirten Fisk Suriye’deki durumu “Beşar Esad’ın kardeşi Mahir'in lejyonlarının Suriye sokaklarından çekileceğine söz verdi ancak yapmadı. İşkenceciler işlerini yapmaya devam etti" şeklinde özetledi.

‘GİZLİ PLAN’

Suriyeli yüzlerce mültecinin Lübnan'a girişini seyreden Türkiye’nin Körfez Savaşı sonrasında yaşanan Iraklı Kürtlerin kitlesel göçünün tekrarından büyük endişe duyduğunu belirten Fisk, Binlerce Suriyeli Kürdün ülkenin doğusunaki Kürt bölgesine göçünü önlemek için ‘kendi gizli planını’ hazırladığına dikkat çekti.

TAMPON BÖLGE

Robert Fisk, Suriye’nin kuzeyinde yaşayanların Kürt olmasının Ankara’nın tampon bölge kurma planlarında etkili olduğunu şu satırlarda vurguladı:

“Daha da ciddisi Türkiye'nin, Suriye'deki ayaklanmanın tam bir iç savaşa dönüşmesi halinde Suriye toprakları üzerinde bir ‘koruma bölgesi’ oluşturma planları. Türkiye, 1991'de Saddam Hüseyin'in Kuveyt'in özgürleştirilmesinin ardından güçlerini Kürtlerin üzerine sürmesini ve yüzbinlerce Kürt'ün sınırlarından içeri girmesini kaygıyla hatırlıyor. Binlercesi donmuş dağlarda ölmüş, sadece Amerika'nın Kuzey Irak'ta güvenli bir bölge kurması Türklerin mültecileri geri çevirmesini sağlamıştı. Kuzey Irak'ta olduğu gibi, Kuzey Suriye'de de nüfusun bir bölümü Kürt. Çoğu kimse Esad'ın Kürtlere vatandaşlık vaadini tutacağına inanmıyor. Türk güçleri de ülkelerinin güneydoğusundaki dağlarda kendi Kürt gerillalarıyla savaşıyor. Daha fazla vatansız Kürt'ün sınırı geçmesini istemiyorlar. Esad Türklere kamuoyu önünde açıkça askerlerini çekeceğini söyleyeceğine söz vermiş gibi görünüyor. Bunu yapmaması Türk dışişleri bakanını özellikle öfkelendirdi."

TAMPON BÖLGE QAMİŞLO’NUN ÖTESİNDE OLACAK

Fisk, yazısının devamında Türkiye’nin oluşturmak istediği tampon bölgeye ilişkin şunları kaydetti: “Türk generalleri çok sayıda Türk taburunu Esad’ın halifelik alanı Suriye'nin iç kısımlarında mülteciler için bir ‘güvenlik bölge’ yaratmak için göndermek amacıyla bir harekat planı hazırladı. Türkler Suriye'nin Qamışlo ve belki de Der Zor çölünün ortalarına (1915 Ermeni Holokostunun gerçekleştiği eski ölüm tarlası çölü) kadar ilerleyip Suriye şehirlerindeki katliamlardan kaçanlar için güvenlik bir bölge hazırlanmış durumda.”

Hiç yorum yok: