29 Mart 2011 Salı

Vahşet Cep Telefonunda

PKK'lilerin cenazelerine uygulanan vahşeti belgeleyen görüntülere bir yenisi eklendi. Geçtiğimiz yıl Berwari'de yaşamını yitiren 12 HPG'linin cenazelerine yapılan vahşetin görüntüleri ortaya çıktı

CENAZELERİ YAKTILAR

Geçtiğimiz yıl 30 Haziran ila 1 Temmuz tarihleri arasında 12 HPG'li yaşamını yitirdi. Sêrt'e getirilen cenazeler yakıldığı için aileler tarafından teşhis bile edilemedi. Ancak bir askerin cep telefonundan çıkan görüntüler, vahşeti de ortaya çıkardı: Görüntülerde cenazeler tanınır halde yana yana dizilmiş, askerler başında boz veriyor.

YAKACAKSIN BUNLARI

Ancak görüntülerdeki konuşmalar cenazelerin nasıl tanınmaz hale getirildiğini de kanıtlıyor. Cenazeleri rastgele askeri aracın römorkuna atan askerler, sık sık hakaret ediyor. Bununla yetinmeyen askerler, "Yakacaksın bunları" diyerek, cenazelerin neden tanınmaz halde olduğunu ve yakıldığını da açık biçimde ortaya koyuyor.

İnsanlık onuru için 'Newala Qesaba'ya

Bölge bugün, 200 kişinin gömülü olduğu Newala Qesaba'daki toplu mezara yürüyecek. Başta Amed olmak üzere Şirnex, Colemêrg, Wan, Mêrdîn, Çewlîg, İstanbul, Adana, Mersin, Bursa, İzmir'den onbinlerce kişi, hakikatlerin açığa çıkarılması talebiyle Newala Qesaba'ya yürüyecek. Yürüyüşe DTK ve BDP eşbaşkanları, aydın, yazar ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katılacak.



Yakılmış cenazeler askerin telefonunda


Cenevre Savaş Sözleşmesi ve iç hukuğu çiğnediği gerekçesiyle, Bölge’de yaşanan çatışmalarda ortaya çıkan görüntüler halk arasında ve uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olurken, PKK’lilerin cenazelerine işkence uygulanmasına bir yenisi daha eklendi.


Sêrt’in (Siirt) Berwarî (Pervari) ilçesinde HPG’liler ile TSK birlikleri arasında geçtiğimiz yıl 30 Haziran ve 1 Temmuz günlerinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren 12 HPG’linin çatışma alanındaki cenaze görüntüleri ortaya çıktı.

Asker cep telefonu ile çekmiş


Operasyona katılan bir asker tarafından cep telefonu ile çekilen görüntüler, askerin cep telefonunu bir telefoncuya satması üzerine ortaya çıktı.


Cenazeler başında poz veriyorlar


Kamuoyu vicdanını derinden sarsacak olan görüntülerde, cenazelere yönelik uygulanan işkence ve kötü muamele bir kez daha insanlığın nasıl ayaklar altına alındığını gözler önüne serdi. İki ayrı bölümden oluşan görüntülerde, yaşamını yitiren 12 HPG’linin cenazeleri yan yana konulurken, ikisinin ise ayrı konulduğu görülüyor. Bazı cenazelerin yanmış vaziyette olduğu anlaşılan görüntülerde, bazı cenazelerin üzerlerinin tamamen örtülmesi ise cenazelerin tamamen yakıldığı kuşkusu uyandırıyor. Görüntülerde göze çarpan onur kırıcı bir diğer davranış ise 90’lı yıllarda sıkça uygulanan cenazelerin pantolonlarının yarıya kadar indirilmesi oldu. Görüntülerde askerlerin cenazeler önünde poz vererek fotoğraf çektirmesi ise manzaranın ve uygulamanın hiç değişmediğini gözler önüne seriyor. Cenaze görüntülerini telefonlarına kaydeden askerlerin görüntüleri nerede ve ne için kullanacakları ise muamma. Görüntüler, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın her miting alanında dillendirdiği “Neredesin ey insanlık!” sözlerini akıllara getiriyor.


Tüyler ürpertici diyaloglar


Diğer bir görüntüde ise Nazi kamplarını andıran ve cenazelere yönelik gerçekleştirilen büyük saygısızlığın belgelendiği karelerden oluşuyor. Görüntüde torbalara konulan cenazelerin ayak ve baş kısmından tutan askerler, cenazeleri rastgele askeri aracın römorkuna atıyor. İnsanın kanını donduracak görüntülerde, askerler arasında geçen diyalog ise cenazelere dahi tahammülsüzlüğün, kin ve nefretin boyutunu çarpıcı biçimde ortaya koyuyor. Görüntüyü çeken asker sık sık cenazelere “P...’ler” diyerek hakaret ve küfürler ederken, konuşmasından da anlaşıldığı üzere arazide 12 cenaze bulunuyor. Cenazeler atıldığı sırada biri “Ne güzel atıyorlar lan” diyerek, aldığı zevki büyük bir öfke ile anlatıyor. Bununla da yetinmeyen asker, “Yakacaksın bunları, yakacaksın” diyerek, cenazelerin neden tanınmaz halde olduğu ve yakıldığını da açık biçimde ortaya koyuyor.
 
‘Helikopterden atacaksın’

Aynı görüntüde arkadan gelen sesler ise olayın bir diğer yönünü ortaya koyuyor. 1990’lı yıllarda sıkça rastlanan ve PKK’nin öncü kadrolarından Mahsum Korkmaz (Egit) ve Kürt sanatçı Hozan Serhad’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda PKK’linin helikopterlerden atılmasının yeniden uygulamaya konulması konuşuluyor. Görüntülerde bir asker cenazeleri almak için ailelerinin geldiğini söylerken, başka bir asker ise ailelere hakaret ederek cenazelerin verilmemesi gerektiğini söylüyor. Aynı asker, “Torbaya koymuşlar öyle yapmamak lazımdı” derken bir diğeri ise “Çuvala koyacaksın. Helikopterden depo edip it leşi olsun diye tek tek araziye atacaksın” diyerek, aklındaki “vahşet senaryosunu” dillendiriyor.

 
Aileler teşhis edememişti

Çıkan çatışmada yaşamını yitiren 12 HPG’linin cenazelerinin Sêrt Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi morguna getirildikten sonra, ailelerin teşhis işlemi sırasında cenazelere işkence yapıldığı ortaya çıkmıştı. Yaşamını yitiren Şirnex (Şırnak) doğumlu Abdurrahman Bozdağ, Wan (Van) Bêgir (Muradiye) Babacan köyü doğumlu Halil Kaya, Şirnex doğumlu Nefise Işık ve Dersim Mazgirt doğumlu Eylem Demirpençe’nin naaşları yoğun şekilde tahrip edildiğinden dolayı aileleri tarafından teşhis edilememişti. Bu da çekilen görüntülerden sonra cenazelerin yakıldığı kuşkusunu uyandırdı. Cenazelerden 8’i ise ailelerine verilmeden Sêrt’te defnedilmişti.
        
Sêrt - Diha

Hiç yorum yok: