1 Şubat 2011 Salı

Yeni Wikileaks Belgeleri: ROJ TV Davası ABD Baskısıyla Açıldı


ABD Dışişleri Bakanlığına ait yayımlanan yeni Wikileaks belgelerine göre Danimarka hükümeti, uzun süren incelemelerden Roj TV’ye kapatma yönünde bir sonuç çıkmayınca Adalet Bakanlığı aracılığıyla savcılığa dava açılması talimatını verdi. Belgeler dava açılması için ABD ve Türkiye’nin Danimarka’ya yoğun baskı yaptığını ortaya çıkardı.

Danimarka'da Wikileaks belgelerinin ROJ TV'nin kapatılması için ABD ve Türkiye'nin diplomatik girişimlerini ortaya koymasının ardından başlayan tartışma büyüyerek devam ediyor. Son olarak Politiken gazetesi ROJ TV davasının “zayıf bir dava” olduğunu yazdı.

Ülkenin en saygın basın yayın organlarından Politiken'e konuşan Danimarka Medya ve Gazetecilik Kurumu direktörü Oluf Jorgensen Wikileaks belgelerinin açığa çıkmasının ardından ROJ TV davasının hukuki açıdan savcılığın göstermeye çalıştığından çok daha zayıf bir dava olduğunu söyledi.

Jorgensen, Wikileaks belgelerine bakıldığında ROJ TV soruşturmasını yürüten savcılığın normal bir prosedür izlemediği fikrinin oluştuğunu ifade ederek “Savcılık kendini Türkiye ve ABD'nin taleplerinin Danimarkalı yetkililer tarafından karşılanması çabaları sonucunda baskı altında hissetti” dedi.

Politiken'in dünkü sayısında yayınlanan haberde Jörgensen'in bu görüşünün ülkedeki birçok akademisyen ve hukukçu tarafından da paylaşıldığı kaydedildi.

ABD Büyükelçilikleriyle Dışişleri Bakanlığı arasında yapılan yazışmaların yer aldığı Wikileaks belgeleri içinde RojTV'nin kapatılmasına ilişkin Danimarka ile yapılan pazarlıklar da yer alıyordu.

Wikileaks belgelerine göre ABD'nin Kophenag Büyükelçiliğinden Washington'a giden bir notta eğer kısa bir süreç içerisinde ROJ TV'nin kapatılmasına yönelik bir dava açılamayacaksa Danimarkalılarla daha farklı yaklaşım sergilenmesi ve kapatma konusunda “daha yaratıcı olmalarının sağlanması” isteniyor.

Yine bir diğer yazışmada ise Danirmarka hükümetinden Thomas Ahrenkiel'in Amerikan Büyükelçisi Laurie Fulton'a davanın ROJ TV aleyhine sonuçlanmaması durumunda Danimarka ile Türkiye arasında büyük bir kriz çıkacağını söylediği yer alıyor.

Başka bir Wikileaks belgesine göre ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, 18 Şubat 2010 tarihinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yoğun bir görüşme gerçekleştiriyor. Bu görüşmede Sinirlioğlu Rasmussen’in adaylığı karşısında Türkiye’nin tutumunu değiştirmesi için verilen sözlerin tutulmadığını belirtiyor. Adaylık konusunun ele alındığı NATO zirvesi esnasında Rasmussen ROJ TV’nin kapatılması için hukuki yolları araştırma sözü vermiş, ayrıca Rasmussen’in yardımcılığına bir Türk yetkilinin getirileceği belirtilmişti.

ROJ TV’nin halen kapatılmadığı ve Rasmussen’in yardımcılığına bir Alman’ın getirildiği ve bunun da Rasmussen ile Angela Merkal arasında yapılan bir anlaşma gereğince gerçekleştirildiğinin adı geçen toplantıda dile getirildiği belirtiliyor.

Wikileaks belgelerinin ortaya çıkmasının ardından 2004'den bu yana uydu üzerinden 68 ülkede yayın yapan Roj TV ise "hukuksuzluğun Wikileaks belgeleriyle tescillendiğini" belirterek, Kopenhag merkezli yayın organının kapatılması için açılan davanın düşürülmesini istemişti.

Danimarka Adalet Bakanı Lars Berfoed, 5 yıllık soruşturma sonucunda 31 Ağustos'ta devlet savcısı Jörgen Steen Sörensen’in talebi üzerine Roj TV hakkında terörle mücadele yasasından dava açılmasına karar vermişti.

Danimarka’da Roj TV hakkında açılan kapatma davası 15 Ağustos 2011’de görülmeye başlanacak.

Hiç yorum yok: