1 Şubat 2011 Salı

Harran Üniversitesi'nde Cemaat Savaşları

Cemaat üyelerinin kadrolaştığı üniversitelerin başında gelen Harran Üniversitesi’nde, yaklaşan Rektörlük seçimleri öncesi üniversite içersinde cemaatçi öğretim görevlileri tarafından açık bir şekilde görüşmeler ve destek toplantıları yapıldığı belirtildi.

AKP Hükümeti’nin iktidara gelmesi ile birlikte üniversiteler de hızla yayılan ve kadrolaşan Nur Cemaati Rektörlük seçimleri öncesi üniversiteler de çalışmalarını açıktan yürütmeye başladılar. Özellikle cemaate bağlı öğretim görevlilerin kadrolaştırıldığı Harran Üniversitesi’nde, Rektörlük seçimleri öncesinde üniversite içinde açık şekilde cemaatler arasında görüşmeler ve destek toplantılarının yapıldığı ortaya çıktı.

Nisan veya Mayıs ayı içinde gerçekleşmesi beklenen Harran Üniversitesi Rektörlük seçimleri öncesi adayların isimleri netleşmeye başlarken, kentte ve üniversite içinde etkili olan farklı cemaatlerin açık şekilde kendi adaylarını belirlemeye başladığı ve destek için birbirleriyle açık toplantılar yaptığı ortaya çıktı. En etkin cemaat olan Gülen cemaatinin ise henüz adayını belirlemediği ve diğer cemaatlerin ise son yıllarda en fazla kadrolaşan Gülen cemaatinden destek istediği belirtiliyor.

CEMAAT ADAYLARI OY İSTEME TURLARINDA


Cemaatlerin kentteki sözcülerinin kendilerine yakın olan adayları destekleyeceklerini açıklamalarla deklare ederken Nur cemaatinin kollarından olan Yeniasyacılar ve Kırkıncı Hoca mensupları iki ismi destekleyeceklerini açıkladı. 320 Öğretim Üyesinin oy kullanacağı seçimler öncesi Kırkıncı Hoca olarak bilinen grubun Tarım Ekonomisti Prof. Dr. Bahri Karlı'yı desteklediği öğrenildi.

Üniversitede oy verecek isimlerle biraraya gelen Karlı’nın oy çoğunluğu bulunan Fethullah Gülen cemaatinden de destek istediği gelen bilgiler arasında. Yeniasyacılar ise üniversitenin kuruluşunda yer alan ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Veteriner Prof. Dr. Gürbüz Aksoy’un da Harran Üniversitesine geri gelerek adaylığını açıklaması üzerine söz konusu cemaat da Aksoy’a açık destek veriyor.

AGAD vakfı başkanı Servet Armağan ise adaylığını açıklayan bir başka isim olurken, bir diğer aday mevcut Rektör Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun ise 'Urfalılık' kimliğini ön plana çıkararak Öğretim Üyelerinden oy istediği öğrenildi.

GÜLENCİLER ADAYLARINI AÇIKLAMADI

AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte tüm devlet kuruluşlarında olduğu gibi üniversitelerde de cemaat entrikalarının ön plana çıkması gündemden düşmezken, ilk kez Harran’da cemaat adayları ve desteklerinin açık şekilde deklere edilmesi ise dikkat çekiyor. Yaklaşık 120 Öğretim üyesi kadar taraftarı bulunan Gülen cemaati Rektörlük için henüz bir aday göstermezken, bu cemaatin de önümüzdeki günlerde kendi adayını açıklayabileceği konuşuluyor. Üniversitede ülkücülerin 25-30 civarında oyu olduğu tahmin edilirken, demokrat ve sol görüşlü öğretim üyelerinin ise 50'ye yakın oyu bulunuyor.

Bu arada Rektör Prof. Dr. Mutlu, Ahmet Koç'tan boşalan Tıp Fakültesi dekanlığına Urfalı olan Prof. Dr. Tevfik Sabuncu'yu atadı. Geçtiğimiz yıl Veterinerlik Fakültesi dekanlığına atanan Prof. Dr. Mehmet İriadam gibi Urfalıları önemli Fakültelerin başına getirmesi Mutlu'nun kendi ekibini kurmak istediği şeklinde yorumlanıyor.

3 KİŞİ ADAYLIKLARINI KESİNLEŞTİRDİ

Rektör Mutlu'nun kararı ile seçimler Nisan veya Mayıs ayı içinde yapılması beklenirken, halihazırda Rektör Mutlu dahil 3 kişinin adaylıkları kesinleşti. Önümüzdeki günlerde rektör adaylarının daha da artabileceği öğrenilirken, seçime katılan tüm adaylar seçim sonrası YÖK'te bir mülakata tabi tutulacak. Bu isimlerde belirlenen 3 aday Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Cumhurbaşkanı bir adayı Üniversiteye Rektör olarak atayacak. Okul içerisinde rektörlük seçimi öncesinde ilk kez bu şekilde açık ve kızışmalı bir cemaat trafiğinin yaşanması ise üniversitelerde özellikle AKP Hükümeti döneminde kadrolulaşmalarından kaynaklandığı yorumu yapılıyor.

Hiç yorum yok: