29 Ocak 2011 Cumartesi

Mısır Sokakları Savaş Alanı Gibi





 Mısır'da 29 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek rejimine karşı bugün ülke genelinde yüzbinlerce kişi sokağa çıktı. Birçok kentte şiddetli çatışmalar yaşandı. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi, 870 kişi yaralandı. Akşam saatlerinde Devlet Televizyonu ele geçirildi. Ülkede dördüncü gününe giren gösterilerin arkasındaki esas örgüt olan 6 Nisan gençlik hareketi eylemlerin süreceği mesajını verdi.

Mısır'da Mübarek rejimi tarihinin en kapsamlı gösterileri ile karşı karşıya. Ülke genelinde onbinlerce kişi sokağa çıktı. Bugünkü eylemler Cuma namazından sonra başladı. Kahire sokaklarına dökülen onbinlerce kişi 'halk rejimi devirecek' sloganlarını attı. Polis göz yaşartıcı gazlar ve tazyikli su ile eylemcileri dağıtmaya çalıştı.

Hükümet binalarının bulunduğu Nil nehrinin doğu kıyısındaki birçok semtte başlayan eylemler, 20 milyon kişinin yaşadığı başkentte nehrin batı kıyılarındaki birçok semte yayıldı.

Kahire’deki eylemlere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Muhammed El Baredey de katıldı.

Gize meydanında polis binlerce kişinin katıldığı eyleme göz yaşartıcı gazların yanısıra plastik mermiyle müdahale etti. Çatışmaların arından El Baradey, camiye sığındı. İlerleyen saatlerde El Baradey, Mısır polisi tarafından ev hapsine alındı.

İSKENDERİYE’DE 100 BİN KİŞİ SOKAĞA ÇIKTI

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de 5 bin kişi Cuma namazı sonrası Rahml yolcu garı yakınında toplantı. Polis göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gazlar ve plastik mermiler kullandı. Eylemciler, 'Allah u Ekber', 'Onu istemiyoruz' gibi sloganlar atarken, polise taşlarla karşılık verdi. Ancak ilerleyen saatlerde gösteriye katılım sayısı arttı. Gelen bilgilere, 100 bin kişi gösteri düzenleyerek iktidar karşıtı sloganlar attı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) acil bölüm müdürü de İskenderiye’den bildirdiğine göre, “Polis eylemcilerle kavga etmiyor. Polisler ve eylemciler birbirleriyle konuşuyor ve bazı eylemciler polislere su ve sirke (gözyaşartıcı gazlara karşı) veriyor” dedi.

HRW’nin aktardığı bilgilere göre alanlarda Mübarek ve oğlu Cemal karşıtı sloganlar atılıyor ve gösterilerde çok sayıda başı örtülü kadın, yaşlı ve çocuklar da bulunuyor. Polisin ise ortalıkta görünmediği ifade ediliyor.

Nil Deltası’ndaki Dimyat’ta da onbinlerce kişi kişi “Kahrolsun Mübarek” sloganı ile yürüdü. Bazı imamların cuma namazı sırasında halka sokaklara çıkma çağrısında bulunduğu bildirildi. Bu eylemlere de polisler müdahalede bulundu.

EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR SUVEŞT’TE

En şiddetli çatışmaların Suveyş kentinde yaşandığı haberleri geliyor. Eylem alanındaki göstericilerden gelen bilgiler, gösterinin dev boyutlarda olduğunu gösteriyor. Bu kentteki çatışmalarda bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İKTİDAR PARTİSİ YETKİLİSİ DEVRİME KARŞI REFORM ÖNERDİ

Kahire sokakları savaş alanına dönerken, Mısır Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi’nin üyesi olan Mustafa El Fekki, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Mısır’da devrimi engellemek için “benzersiz reform” önerdi. El Fekki, “Dünyanın hiçbir yerinde güvenlik bir devrime son verme yeteneğinde değildir” diyerek, “Tek başına güvenlik seçeneği yeterli değildir ve Başkan bu olayları durduracak tek kişidir” şeklinde konuştu.

Akşam saatlerine doğru sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, göstericiler iktidar partisinin merkezi ateşe verdi.

Dördüncü gününe giren eylemlerde polisin şiddetini protesto eden göstericiler “Ordu nerede? Polisin yaptıklarına bakın. Orduyu istiyoruz” diye bağırdı. Nitekim akşam saatlerinde tankların sokaklara indi. Ancak askerler ile göstericiler arasında çok da ciddi çatışmaların yaşanmadığı bildirildi.

DEVLET TELEVİZYONU ELE GEÇİRİLDİ

Son gelen bilgilere göre göstericiler, Enformasyon Bakanlığı kompleksi içinde bulunan devlet televizyonu binasını ele geçirdi.

El Arabiya televizyonunun haberine göre, televizyonun yayını devam ediyor. Özellikle başkent Kahire'nin merkezinde, parlamento binası ve hükümet binaları yakınlarında çatışmalar olduğu ve silah sesleri geldiği bildirildi

2 saat önce Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in bir açıklama yapacağı bildirildi. Ancak göstericilerin devlet televizyonunu ele geçirmesi nedeniyle Mübarek’in açıklama yapmaktan vazgeçtiği belirtildi.

Hiç yorum yok: