3 Ağustos 2010 Salı

Kürdistan İslam Alimleri Fetva Kurulu: "PKK Meşru Bir Harekettir"

Dünya İslam Alimleri Birliği'nin, İstanbul'da düzenlediği toplantıda Kürt hareketini "terörist" olarak tanımasına Güney Kürdistan'daki dini kurumlardan tepkiler geldi. Kürdistan İslam Alimleri Fetva Kurulu, PKK’nin meşru bir hareket olduğunu belirtti.

Açıklamasında Fetva Kurulu, "Türkiye’de sayıları 20 milyonun üzerinde olan Kürtlerin hakları Türk hükümeti tarafından ellerinden alınmıştır" diyen Fetva Kurulu 25 Haziran'da İstanbul’da toplanan Dünya İslam Alimleri Birliği'nin Kuzey Kürdistan'daki Kürt hareketinin “terörist” olarak tanımlamasına sert tepki gösterdi.

Dünya İslam Alimleri Birliği'nin açıklamalarına katılmadıklarını belirten Kurul, İslam'ın emirlerinin tekrar gözden geçirdiklerini ve belli sonuçlara ulaştıklarını ifade etti. Buna göre, Kürt hareketini 'meşru' bulduğu duyuran Fetva Kurulu,"Türkiye'de sayıları 20 milyonun üzerinde olan Kürtlerin hakları Türk hükümeti tarafından ellerinden alınmış, İslam şeriatına göre de hakları çiğnenmiştir. Bu nedenle haklarını elde etmek için yürütülen mücadele meşrudur" dedi.

Türk devletinin, Kürt halkının varlığını kabul etmediğini ve Kuzey Kürdistan'da Kürt hareketinin barışçıl çözüm çağrılarına da kulak vermediğinin kaydedildiği açıklamada ayrıca; İslam'ın şartlarına göre her müslümanın haklıdan yana tavır alması ve haksızlığa karşı durması gerektiği hatırlatıldı.

'KÜRT HAREKETİNE KARŞI OLMAK, İSLAMİ İLKELERE TERSTİR'

"Dünya İslam Alimleri Birliği'nin bildirisi, haksızlığa arka çıkması ile İslami ilkeler ve izahatlara zıttır" değerlendirmesini yapan Kurul, Dünya İslam Alimleri Birliği'nin başkanı Yusuf Karadavi'ye de, çağrıda bulundu: "Tövbe etmeli ve sözlerini geri almalıdır."

Her Kürdün Kürt özgürlük hareketini destekleme hakkı olduğunu ve bunu savunduklarını dillendiren Kürdistan İslam Alimleri Fetva Kurulu, son olarak da, "Hareketin kendisi de barışçıl ve demokratik çözümden yana olduğunu ifade etmiştir" hatırlatmasında bulundu.

Dünya İslam Alimleri Birliği Başkanı Yusuf Karadavi, İstanbul'da düzenledikleri toplantıda, bütün müslümanlara Türk Başbakan Erdoğan'a destek verme çağrısında bulunmuştu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: