7 Ağustos 2010 Cumartesi

Hasankeyf üzerine oyun oynanıyor



Hasankeyf mağaralarında 13 Temmuz'da kaya düşmesi sonucu bir kişinin yaşamını yitirmesi üzerine bölgenin insansızlaştırılmasına tepkiler sürüyor.

Tarihi mağaralardan taş kopmalarına iş makineleriyle arkeolojik kazı yapılmasının neden olduğu belirtilirken, Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi tarafından hazırlanan raporda, 'Bölgenin insansızlaştırılması yerine farklı tedbirler bulunabileceği belirtiliyor. İnşaat, jeoloji, mimar mühendisleri, arkeologların da içinde yer aldığı araştırmacıların hazırladığı raporda, Hasankeyf sakinlerince heyet üyelerine verilen CD'de kaya düşmesi öncesinde iş makineleriyle kazı yapıldığına dair kamera kayıtları ve fotoğraflar da görüldüğü belirtiliyor.

YASAKÇI ZİHNİYET

Raporda, şunlar belirtiliyor: 'Tarihi öneme haiz bir yerde iş makineleriyle kazı yapılmasının bilimsel bir çalışmayla hiçbir ilgisi olmadığı gibi bu tarz bir çalışma tarihi eserler üzerinde büyük tahribata neden olmaktadır. Hukuki açıdan değerlendirilecek olursa, 1. derece sit alanı olan bir yerde kazıların ağır iş makineleriyle yapılması suç teşkil etmektedir.' Binlerce turistin gezip gördüğü, tarihi ve turistik değerlere sahip bu tip ören yerlerinde öncelikli olarak ziyaretçilerin ören yerine zarar vermemeleri ve kendilerinin de güvende olmalarının sağlanması gerektiği belirtilen raporda, 'Hasankeyf ören yerini ziyaretçilere yasaklamak yerine ziyaretçiler için güvenlikli gezi güzergahları ve dinlenme noktaları tespit edilmelidir. İvedi olarak bu çalışmaların yapılıp tarihi-kültürel ve ekonomik değere sahip Hasankeyf'in tekrar ziyaretçilere açılması gerekmektedir' denildi.

TURİSTLER TEPKİLİ

Bu arada kaya düşmesi sonucu can güvenliği gerekçesiyle durdurulan kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf ilçesindeki yurttaşların gelirinin olmaması, yurttaşın birinci derecede mağdur olması ve insan faktörünün göz önüne alınarak kazı çalışmalarını aşağı şehre kaydırdıklarını belirterek, şöyle dedi: ''İç Kale'nin ziyarete kapatılmasından sonra yerli ve yabancı yüzlerce, hatta binlerce ziyaretçi 'Hasankeyf'in neresini gezebiliriz' diye soruyor. Onların gezebilecekleri kazı alanlarımızın temizlenmesi ve bakımını yapmaya karar verdik. 8 Ağustos'ta, Kültür Bakanlığı'nın oluşturduğu Bilim Kurulu Heyeti gelecek. 10 kişiden oluşan bu heyet, düşen kaya kitlesi ve düşmek üzere olanların akıbetiyle ilgili bilimsel bir rapor hazırlayacak. Bu alan boş iken bu çevrede neler yapılabilecekse kaya kitlelerinin tekrar düşüp tehlike arz etmeyecek biçimde bir müdahalede bulunulacak.'

BATMAN - DİHA

Hiç yorum yok: