12 Ağustos 2010 Perşembe

Desmont Tutu'nun Erdogan'a gondermek istedigi Baris Metktubu kabul edilmedi

Yeni_Özgür_PolitikaGüney Afrikalı Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu’nun, Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözülmesi için Türk Başbakanı Recep T. Erdoğan’a göndermek istediği mektup, Londra’daki Türk Büyükelçiliği tarafından kabul edilmedi.
- Nobel Barış Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu’nun, Türk Başbakan Recep T. Erdoğan’a göndermek istediği çözüm ve barışa çağrı mektubu, kabul edilmedi.
- Desmond Tutu, mektubunda, “Böylesi bir çatışmanın galibinin olmayacağını tecrübeyle biliyoruz. Sorunun kalıcı çözümü ancak barışçıl müzakerelerle sağlanır” dedi.
- “Türkiye’nin siyasi lideri olarak, sizi ülkenizdeki çatışmanın sona ermesi için konumunuzu ve etki gücünüzü kullanmaya çağırmak istiyoruz” diye seslendi.
Güney Afrikalı Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu’nun, Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözülmesi için Türk Başbakanı Recep T. Erdoğan’a göndermek istediği mektup, Londra’daki Türk Büyükelçiliği tarafından kabul edilmedi. Güney Afrika’daki ırkçı Apartheid rejimine karşı yürüttüğü mücadele ve ‘Hakikatleri İnceleme Komisyonu’nun başkanlığını da yapmakla tanınan Tutu’nun mektubunu, Kürt İnsan Hakları Eylem Grubu Başkan Yardımcısı Rahip Matthew Esau ve yanındaki heyet Büyükelçiliğe teslim etmek istedi.


‘Kapılar yüzümüze kapandı’
Esau’ya milletvekilleri Siobhain McDonagh, Jeremy Corbyn, Londra eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, insan hakları savunucusu Frances Webber ve Liberal Demokrat politikacı Frances Webber eşlik etti. Ancak Türk Büyükelçiliği mektubu kabul etmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine Esau bir basın açıklaması yaptı. Güney Afrika’nın ırkçı rejimine karşı en sert mücadeleyi yürüttükleri bir dönemde bile mektup kabul ettiklerini belirten Esau, “Elçilik bu mektubun içeriğini bilmeden, doğrudan mektubu reddediyor. Bu da hükümetin açılım politikalarının ne kadar aldatmacaya dayalı olduğunu gösteriyor. Biz buraya bir mektup vermek için geldik ancak kapılar yüzümüze kapandı” şeklinde açıklamada bulundu.

HASAN UŞAK/LONDRA



Tutu’nun kabul edilmeyen mektubu
Sayın Erdoğan,
Öncelikle barış dolu selam ve iyi dileklerimizi iletmek istiyoruz. Türk halkının ve hükümetinin Filistin halkına göstermiş olduğu destek bizleri oldukça sevindirdi. Özellikle Türkiye’nin, Filistin’e insani yardım taşıyacak filoya tesis sağlayarak Filistin/İsrail’deki barış çabalarına destek sunmuş olması bizleri mutlu etti.
İsrail’in yardım filosuna yönelik Mayıs 2010’da gerçekleştirdiği şiddetli saldırıyı kamuoyu önünde kınayarak, Filistinle İsrail halkları arasında barışçıl müzakerelere dayalı bir uzlaşmaya varma yöndeki kararlılığımızı yinelediniz.

Yaptığınız açıklamaların yerinde olduğunu düşünmekle beraber, bu açıklamalarınızı uluslararasındaki sorunların bir tek, taraflar arasında barışçıl müzakereler yoluyla çözülebileceğini deklare eden bir beyan olarak değerlendiriyoruz.

Ancak, her iki tarafta masum genç insanların ölümüne neden olan Türk ve Kürt halkları arasındaki sorunun kızışması bizleri kaygılandırıyor. Tecrübelerimizden biliyoruz ki, böylesi sorunlardan kimse kazanan taraf olarak çıkmaz. Aynı şekilde Filistinlilerle İsrailliler arasındaki sorunda da kimse galip gelmeyecektir. Ortadoğu’daki sorunların kalıcı çözümü bir tek barışçıl müzakerelerle mümkündür. Kürt sorununun da aynı şekilde bir tek Kürt halkının gerçek önderliği ile çözülebileceğine inanıyoruz.

Türkiye’nin siyasi lideri olarak, sizi ülkenizdeki çatışmanın sona ermesi için konumunuzu ve etki gücünüzü kullanmaya çağırmak istiyoruz. Türkiye’deki Kürt sorununun çözümü, Ortadoğu’nun diğer parçalarındaki soruların benzer şekilde çözülmesi için bir sıçrama tahtası olarak rol oynayabilir. Bu şekilde katkı sağlamanız durumunda tarih sizi hatırlayacaktır - tıpkı tarihin Nelson Mandela’yı barışçıl yöntemlerle Güney Afrika’ya barış getirmiş olmasından dolayı anlamlı bir şekilde tasdik ettiği gibi- Siz de tarihin yıllıklarında aynı saygı ve onuru hak edebilirsiniz.

Güney Afrika’da bir insan hakları örgütü olan Kürt İnsan Hakları Eylem Grubu (KHRAG) size bu inisiyatifte yardım etmeye ve ülkenizdeki Kürt sorununun barışçıl çözümü için uluslararası desteği seferber etmeye hazırdır.

Ortadoğu’daki sıradan insanların, yüzyıllardan beri acı çeken insanların yaşamında kalıcı bir fark yaratmak için tarihin size eşsiz bir pozisyon sunduğuna inanıyoruz. Sizi, bu fırsatı değerlendirmeye ve tarihin size verdiği görevi üstlenmeye çağırıyoruz.
Sizden olumlu bir yanıt bekliyoruz.
Tanrı sizi korusun.

Desmond Tutu Emekli Başpiskopos

Hiç yorum yok: