9 Temmuz 2010 Cuma

Futbol arsada güzel, Borsada kirli


DİSK'e bağlı Spor Sen Başkanı ve eski futbolcu Metin Kurt, futbolda şike iddialarının ülkenin siyasi-ekonomik yapısının spora yansımasının doğal bir sonucu olduğunu belirterek, 'Metalaşmış spor sistemi var oldukça temiz ve güzel oyun mümkün değildir' dedi.

Türkiye'de spor denildiğinde ilk akla gelen futbol son dönemlerde, ırkçılık ve şike iddialarıyla çalkalanıyor. Futbolda ırkçı saldırıların arttığı bir dönemde ortaya 'şike' olayları nedeniyle aralarında eski futbolcuların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 30'a yakın kişi tutuklandı. DİSK'e bağlı Spor Emekçileri Sendikası (Spor Sen) Genel Başkanı eski milli futbolcu Metin Kurt, sporda yükselen ırkçı şiddet ve şike iddialarını değerlendirdi.

SPORUN TANIMI YANLIŞ

'Spor arsada temiz ve güzel, borsada ise kirli ve çirkindir' diyen Metin Kurt, ayrımcı, ırkçı ve şikelerle dolu spor anlayışına tepki göstererek, burjuva rekabet ideolojisinin sporu metalaştırdığını ve sporcuların da bunun bir parçası haline getirildiğini kaydetti. Türkiye'de bugüne kadar sporun hep yanlış algılandığına ve sporda hep sonuçların tartışıldığına dikkat çeken Kurt, 'Kitleler şu anda yanlış bir algı içindedir. Spor ve sporcu anlayışı Türkiye'de gerçek anlamıyla oturtulmuş değil. Spor denilince akla devasa bir sektör geliyor. Bu devasa sektörde sporcunun tanımı bile yok. Sporcu nedir? Kimdir? Patronu kimdir? Bunlar asla sorulmamıştır. Sadece 'Ahmet golü attı mı? Atmadı mı? Bu faul müydü değil miydi?' gibi sorular konuşuldu. Ve bir spor batakhanesi oluşturulmuş durumda. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de spor finans kapitalin oyunudur' diye konuştu.

TEMİZ OYUN KALMADI

Şike iddialarını bir ülkenin siyasi-ekonomik yapısının spora yansımasının doğal bir sonucu olarak değerlendiren Kurt, şike soruşturmasının buzdağının görünen yüzü olduğunu belirterek, şikenin sistemin spor anlayışının doğal bir sonucu olduğunu söyledi. Kulüplerin en tepesinden sporcuya kadar bir şike ağının olduğunu belirten Metin Kurt, 'Şike rüşvetin spordaki adıdır. Bir ülkede rüşvet varsa sporda da şike vardır' diye konuştu. Sporun şike ve şiddetten birkaç sporcunun tutuklanmasıyla temizlenemeyeceğini söyleyen Kurt, 'Finans kapitalin sporu, şike, doping şiddet, mafya, küfür, kumar demektir. Metalaşmış spor sistemi var oldukça temiz ve güzel oyun mümkün değildir' dedi.



Sporcuların durduğu yeri bilerek örgütlenmesinin sorunların çözümünün en büyük anahtarı olduğuna da dikkat çeken Kurt, 'Spordaki karanlık odakların aydınlatılmasının tek yolu, sporcuların örgütlü mücadelesidir. Bugüne kadar atılan gollerin hepsi emekçilerin kalesine girdi. Sporcuların örgütlülüğü sağlandığı takdirde ise goller, sporu metalaştıran burjuvazinin kalesine geri dönecektir' diye kaydetti. Diyarbakırspor'a saldırıyla başlayan sporda ırkçı saldırıları da özel bir birimin yürüttüğünün altını çizen Kurt, Diyarbakırspor taraftarlarının haklı tepkilerinin gereken yere değil, yanlış yöne kanalize edildiğini ifade etti. İSTANBUL - DİHA

Çağdaş KAPLAN

Hiç yorum yok: