6 Temmuz 2010 Salı

Diyarbakır'da esrar tarlaları ve Rant ilişkileri

Diyarbakır'da devletin boşalttığı köy ve mezralar asker ve korucuların rant kapısı haline geldi.

Lice ve Kulp ilçelerinde boşaltılan bazı köy ve mezralarda asker ile korucuların bilgisi dahilinde yada korucular eliyle hint keneviri ekimi yapılıyor.

Korucular ile yerel muhbirlerin denetiminde veya bunlara pay verilerek yapılan esrar ekiminin yıllık rantı 10 milyon TL'yi geçiyor. En son Lice'de iki köylünün öldürülmesi ve birinin yaralanması ise ranttan karakola pay verilmemesi üzerine yapıldı.

GERİLLALAR ESRAR EKEN KÖYLÜLERİ UYARDI

Özellikle 2000'li yılların ikinci yarısından sonra karakolların bilgisi dahilinde ekilen esrar arazilerinin büyüklüğü binlerce dönümle ifade ediliyor.

Lice ve Kulp ilçesi kırsalında boşaltılan köy arazilerinde yada dağlık alandaki ovalarda esrar ekimine karşı çıkan gerillalar, bu yılın Mayıs ve Haziran aylarında esrar eken iki köylü sert bir şekilde tehdit etti. Ancak bu yasaklamalara rağmen esrar ekimi artarak devam ediyor.

Sadece bu bölgelerde üretilen esrarın yıllık bütçesi 10 milyon TL'yi aşıyor.

Esrar ekimi bazı karakollara 3 ile 6 kilometre yakınlarındaki arazilerde bile yapılıyor. Karakollara verilen pay ise dönüm başına 3 bin TL. Alınan bu para sadece esrarın olgunlaşıp biçilmesi dönemine kadar geçerli. Esrarın yüklenmesi ve sevk edilmesi sırasında ise başka bir rant söz konusu.

SİVİLLER DE YAPIYOR

Korucuların dışında esrar ekimi yapanlar da mevcut. Eskiden arazisinde buğday, arpa, tütün, mercimek eken birçok arazi sahibi, rantı fazla olduğu için esrar ekmeyi tercih ediyor. Elbette bunun için gerekli olan payı koruculara veya karakollara vererek.

Kendilerine ait boşaltılan köy arazilerde esrar ekimi yapan ancak pay vermeyen köylü ise ya ihbar sonucu yakalanıyor yada baskına maruz kalıyor. Son üç yıl içinde sadece Kulp ve Lice'de esrar ekimi yaptıkları için tutuklanan 150'den fazla kişi halen cezaevlerinde.

LİCE’DEKİ OLAYIN ASLI

Kendi başlarına ekim yapan ancak karakola pay vermeyenlerin sonunun ne olduğuna en iyi örnek ise 2 Temmuz tarihinde Lice'de iki kişinin ölümü, 1 kişinin yaralanması ile sonuçlanan olay oldu.

Türk medyası "operasyondan dönen askerlere ateş açılması sonucu çıkan çatışmada 2 kişi öldürüldü" dedi, ancak olayın aslı daha farklı.

Lice'de Çarşı mahallesine bağlı ve daha önce boşaltılan en yakın karakola 3 kilometre uzaklıkta bulunan Goma Ahmet mezrasına yapılan baskında Ferhat Taruk (19) ve Çekdar Kanay (17) asker kurşunuyla öldürüldü.

Yaralı olarak kurtulan Müslüm Kanay ise canlı yakalandıktan sonra sivil silahlı bir kişi tarafından olay yerinde askerlerin içinde ateş etti. Askerlere Kanay’a ölen iki kişinin ateş açtığı yönünde ifade vermesini istedi, ancak bu şeklide öldürülmekten kurtuldu.

ESRAR PAYINI VERMEYİNCE ÖLDÜRÜLDÜLER

Her gün sabah 05:00'ten akşam 19:00'a kadar İlçe Alay Komutanlığı'nın güvenliğini sağlamak için keşif uçuşları yapan helikopterlerce görülen ve ilçe merkezine 15 dakikalık bir mesafede bulunan Goma Ahmet mezrasında asker ve korucuların bilgisi dışında esrar ekimi yapılınca, Derxüs (Dibek) köyünde askerlerle birlikte çalışan ve muhbirlik yapanlar iki hafta önce arazi sahiplerine haber göndererek ekilen esrardan pay vermeleri halinde göz yumacaklarını söylediler.

Ancak arazi sahiplerinin "Karakoldan gelip söylesinler, siz aracı olmayın" diyerek öneriyi kabul etmedi. Ne olduysa bundan sonra oldu zaten.

Arazi sahiplerinin pay vermeyi reddetmesi üzerine 1 Temmuz akşamı, arazide bulunan ve kesimi yapılmış esrarlar yüklenmeye hazırken, Derxüst'lü işbirlikçiler tarafından çalınmak istendi. Köylülerin bunu fark ederek gelenlerden birini yakalaması ardından, kaçanlar askerlere haber vererek boşaltılan Goma Ahmed mezrasına baskın yapılır ve "Teslim oluyoruz" çağrılarına rağmen 2 kişi öldürüldü.

ESRAR İÇ PİYASA VE BATI İLLERINE SEVK EDİLİYOR

Diyarbakır kırsalında özellikle boşaltılan köy ve mezra arazilerinde ekilen esrar pazarı ise Diyarbakır kent merkezi ve batı illeri.

Arazide esrar ekenlerin kent merkezine pazarladığı ve torbacılar eliyle dağıttığı esrarın satışını ise Diyarbakır'ın en işlek caddesi Ekinciler Caddesi'nde CD satıcısı görünümündeki işportacılarda görmek mümkün.

Kente daha çok bazı semtlerdeki evlerde, işportacı tezgâhlarında, izbe yerlerdeki çay ocaklarında esrar satıcıları esrar dağıtımı yapılırken, kent dışına çıkarılan esrar ise Elazığ yolu üzerinde değişik yöntemlerle batı illerine sevk ediliyor. Hem kentteki hem de batı illerine yapılan esrar eroin trafiği askerlerin onayı ile yapılıyor. Çünkü bölgede bu işin en büyük rantı askerlere gidiyor.

Hiç yorum yok: