1 Temmuz 2010 Perşembe

ABD bastırdı, Türkiye-İsrail gizlice görüştü

Türkiye ve İsrail’li yetkililerin ABD Başkanı Barack Obama’nın baskısı üzerine dün gizlice görüştükleri ortaya çıktı. İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın bilgisi dışında gerçekleşen görüşme İsrail’de krize neden oldu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Crown Plaza otelinde gerçekleştirilen gizli görüşmeye Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail adına ise Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benyamin Ben Eliezer katıldı. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesisi ele alınırken, yeniden buluşma tarihinin de belirlendiği bildirildi.

İsrail Haaretz gazetesine konuşan bir yetkili, görüşmeyi doğrularken, gizli görüşmenin ABD Başkanı Barack Obama’nın baskısı sonucu gerçekleştiğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’dan gizli tutulan görüşme, Lieberman ile Başbakan Benyamin Netanyahu krize neden oldu.

Dışişleri Bakanı Lieberman, yayınladığı bir açıklamada, "bu görüşmenin, Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi olmadan gerçekleşmiş olmasını çok önemsiyoruz. Bu, teamülleri hiçe sayan bir hakarettir. Başbakan ile Dışişleri Bakanı arasındaki güvene yönelik büyük bir darbedir" denildi.

Başbakan Netanyahu ise, gizli görüşme hakkında ‘teknik nedenlerden dolayı’ dışişleri bakanını bilgilendirmediğini açıkladı. Netanyahu, Türk basınında yer alan ‘İsrail istedi’ söyleminin aksine, Türk yetkililerinin Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benyamin Ben Eliezer ile gizli görüşme talebinde bulunduklarını, başbakan olarak bunu engelleme için bir neden görmediğini kaydetti. Netanyahu ayrıca dışişleri bakanı Lieberman’ın iki ülke arasında son haftalarda yaşanan ilişki geliştirme girişimlerinden haberdar olduğunu belirtti.

Sabah saatlerinde İsrail radyosuna konuşan Lieberman, Başbakan Netanyahu’nun koalisyon hükümetinde kriz yaşanmasını önlemek üzere yapmış olduğu görüşme teklifini reddetti. Lieberman, “Başbakanlık bürosu bu konuda farklı davranmalıydı, en azından benimle danışmalıydı” dedi.

Lieberman, Netanyahu hükümetinin en büyük koalisyon ortağı "İsrail Evimiz" partisinin lideridir.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsrail ordusunun 31 Mayıs günü Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırarak 8’i Türkiye vatandaşı 9 kişiyi öldürmesiyle bozuldu. Türkiye İsrail’e ‘haydut devlet’ yakıştırmasında bulunarak, olaydan dolayı özür dilemesini istemesine karşın, bu ülkeyle asker-ticari ilişkilerde yaptırım uygulamaya yanaşmadı. İsrail ise olaydan dolayı özür dilemeyerek, kenti denetiminde olayları inceleyecek bir komisyon oluşturmakla yetindi.

Hiç yorum yok: