28 Haziran 2010 Pazartesi

12 milyon kişi işkence gördüğü için THİV'e başvurdu

Prof. Dr. Veli Lök, 1990 ve 2009 yılları arasında THİV Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri'ne başvuru yapanların toplam da 12 milyon kişi olduğunu söyledi.

26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü nedeniyle, TİHV, TOHAV ve İHD, İstanbul Tabip Odası Dr. Sevinç Özgüner Salonu'nda akademisyenlerin katılım ile 'İşkencenin belgelenmesi' konulu etkinlik düzenlendi.


Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TİHV'in kurucularında Prof. Dr. Veli Lök, 12 Eylül darbesinde 1 milyon kişiye yapılan işkence yapıldığını söyledi.


Konuşmasında Lök, 1990 ve 2009 yılları arasında THİV Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerine başvuru yapanların toplam da 12 milyon kişi olduğunu söyleyerek, bu alanda mücadele eden pek çok kurum olduğunu belirtti.


Tabip odalarının muayene ve rapor komisyonuna alternatif adli tıp raporları verildiklerini belirten Lök, ''resmi adli raporlar yetersiz. Siyasal otoriteden korkma, bilerek hatalı negatif rapor verme ve Emniyet güçlerinin engellemesidir" dedi.


Falaka işkencelerine maruz kalan insanların 25 yıl sonrasında kendi buluşuyla bedende pozitiflik belirlediğini kaydeden Lök, "Bu işkenceye maruz kalan insanlarda travmanın ne kadar uzun olduğunu gösteriyor. Umarım vakfımız en yakın zamanda işkence ve saldırıların son bulmasıyla kapatılır" diye konuştu.


İŞKENCEYE KARŞI MÜCADELE YÖNTEMLERİ


Adli Tıp Uzmanı Dr. Psikolog Türkcan Baykal, işkenceye karşı mücadele yöntemlerini anlattı. Baykal, "Farklı ülkelerdeki insan sorunlarını saptayan ve gören insanlar tarafından hazırlandı bu çalışmamız. Böyle bir çalışmanın çağrısını yaptığımızda da bir çok örgütten destek aldık" dedi.


İşkenceye dair verdikleri raporların adli tıp tarafından ret edildiğini ifade eden Baykal, "Bir yandan işkence uygulamaları sürmekte diğer yandan da işkence yaparak Engin Ceber'i öldüren görevlilerin cezalandırılması gibi istisnai olumlu örneklere karşın işkencecileri koruyan, teşvik eden cezasızlık olgusu varlığını korumaktadır" şeklinde konuştu.


İŞKENCE RAPORU: 259 KİŞİ İŞKENCE GÖRDÜ


Konuşmaların ardından THİV, İHD ve TOHAV'ın hazırladığı 2009 işkence raporu kamuoyuna açıklandı. Rapora göre; Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerine işkence ve kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 459 kişinin başvurduğunu, yapılan 459 başvurudan 259'unun 2009 yılı içinde işkence gördüğü belirtildi. 2010 yılının ilk beş ayında ise bu oranın 145 olduğunu ve 3 kişinin de gözaltında yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen raporda, TCK'nin haklarında başlatılan 2032 polisten 20'sinin ceza aldığını, 170 polisin beraat ettiğini ve 1362 polis hakkında da kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği belirtildi.


ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: