10 Mayıs 2010 Pazartesi

Sosyalist Ekolojik bir Sistem Kuralım

Bolivya’nın Cochabamba şehrine 20 km. uzaklıktaki Tiquipaya kasabasının stadyumu alışık olmadığı bir çeşitliliği yaşıyor. Dünyanın yirmiden fazla ülkesinden gelen 15 bin aktivist, Bolivya devlet başkanı Evo Morales’in konuşmasını “Ya Gezegen Ya Ölüm! Kazanacağız!” sloganlarıyla kesiyorlar. Morales, Kopenhag İklim Zirvesi’nin başarısız olmasını ve Kyoto Protokolü’nün işlevsizleşmesini gelişmiş kapitalist ülkelerin sorumsuzluğuna bağladığı konuşmasında, sosyalist ekolojik bir sistem kurmaktan bahsediyor.


Bir Venezüellalı ve bir İranlı aktivist bir arada Evo Morales’in konuşmasını alkışlıyor

Morales kürsüden bunları söylerken And dağlarında yaşayan K’oa yerlileri ise Pachamama’ya (Toprak Ana’ya) şükranlarını sunmak üzere onun onuruna ateşler ve tütsüler yakıyorlar. K’oa yerlilerinin stadyumun ortasında gerçekleştirdikleri bu tören meraklı bakışlar arasında konuşmanın sonuna kadar devam ediyor.


Pachamama (Toprak Ana) onuruna düzenlenen bir Andlı K’oa yerli töreni

Morales konuşmasının devamında acilen bir İklim Adaleti Mahkemesi’nin kurulmasını ve gelişmiş ülkelerin bu mahkemede yargılanmalarını talep ediyor. Morales’in ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen (Hindistan’dan Vandana Shiva, Arjantin’den Adolfo Pérez Esquivel, Belçika’dan François Houtard, Nikaragua’dan Miguel D’Escoto, Brezilya’dan Frei Betto ile Leonardo Boff, ABD’den Q’orianka Kilcher, Uganda’dan Timothy Byakola ve Fransa’dan Jose Bové) çevre aktivistlerinin konuşmalarını 15 binden fazla kişi dinliyor. Bunların arasında 40 ülkeden delegasyonlar da bulunuyor.


Konuşmaları dünyanın pek çok yerinden gelen 15bin kişi dinledi

Nihayet Dünya Halklarının İklim Değişikliği Konferansı, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen toplumsal hareketlerin beraber örgütledikleri atölye ve platformlar sonrasında bütün renkliliğiyle sona eriyor.

Hiç yorum yok: