6 Nisan 2010 Salı

Suleyman Yeter'in davası bitti; diğer işkence mağdurlarına 156 bin euro


STRASBOURG - Sendikacı Süleyman Yeter’in öldürüldüğü işkence sırasında Yeter’le birlikte işkence gören 6 kişinin açtığı dava da AİHM’de sonuçlandı. AİHM, daha önce Yeter davasında, ardından da aynı yerde işkence ve tecavüze uğrayan Gazeteci Güzel davasında da tazminat kararı vermişti.

Limter İş Sendikası eğitim uzmanı Süleyman Yeter’i gözaltına alan polisler, aynı anda Arif Çelebi, Ragıp İltümür, Hasan Ozan, Necati Abay, S. Y, Erdoğan Ber, Bayram Namaz, Birsen Kaya, Erdoğan Yılmaz, Ayşe Yılmaz, Sultan Arıkan, Gönül Karagöz, Ferhat Akçay, Sedat Şenoğlu, Mukaddes Çelik ve Birsen Kaya’yı da gözaltına almıştı. Gözaltına alınan Yeter, 48 saat sonunda işkenceyle öldürülmüştü.

Hem Yeter ailesi hem de diğer sanıkların polisler hakkında açtığı davada dört polis ceza aldı ancak cezaları bir daha yapmazlar denilerek, ertelendi.

Erteleme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden tazminat olarak döndü. Önce Yeter, ardından Güzel hakkında tazminat kararı veren Mahkeme, son olarak Arif Çelebi, Mukaddes Çelik, Sultan Arıkan Seçik, Bayram Namaz, Sedat Şenoğlu ve Necati Abay’ın açtığı davaya baktı.

AİHM, altı mağdurun işkence nedeniyle açtığı davada kararını verdi. Uluslararası mahkeme, bugün yaptığı oturumda işkence mağdurlarına 31 biner euro manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Türkiye ayrıca her işkence mağduru için de 3’er bin eruo da maddi tazminat ödeyecek.

AİHM, daha önce de Süleyman Yeter davasında Türkiye’yi Yeter ailesine 112 bin avro tazminat ödemeye mahkum etmişti. Aynı olayda gözaltına alınan Atılım Gazetesi muhabiri Asiye Zeybek Güzel de gözaltında tecavüze uğradığını iddia etmişti. Güzel, tecavüzü hastane raporu ile de kanıtlarken, o dönem geçirdiği travma nedeniyle suç duyurusunda bulunamamıştı. 5 yıl tutuklu kalan ve daha sonra beraat eden Güzel de AİHM’e başvurmuş, AİHM Güzel’e tazminat ödemeye karar vermişti.

Hiç yorum yok: