4 Nisan 2010 Pazar

ABD-Kolombiya Askeri Anlaşmasının Gerçek Yuzu



ABD Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan resmi belge, Kolombiya'daki Palanquero askeri üssünün, Pentagon'a "Güney Amerika'da tam kapsamlı operasyonlar yapma fırsatı" tanıyacağını gözler önüne serdi. Bu bilgi, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe ve Birleşik Devletler makamlarının geçtiğimiz Ekim ayının 30'unda iki ülke arasında imzalanmış olan askeri anlaşma hakkında yapmış oldukları açıklamalarla çelişiyor. İki ülke yetkilileri, bu anlaşmanın Kolombiya topraklarında uyuşturucu ve terörle mücadele konularını içerdiğini söylemişlerdi. Anlaşmanın asıl amacına ilişkin bölgede yükselen endişelere rağmen Başkan Uribe, ABD ile imzalanan bu anlaşmanın komşu devletleri etkilemeyeceğini birçok kez yineledi. Fakat Mayıs 2009 tarihli Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri belgesi, Güney Amerika halklarının haklı olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Belgeye göre, anlaşmanın altında yatan asıl niyet, "güvenlik ve istikrarın uyuşturucu kaçakçılığıyla desteklenen terör isyanları ve ABD karşıtı hükümetler yüzünden sürekli tehdit altında olduğu yarıkürenin bu kritik bölgesinde ABD'nin tam kapsamlı askeri operasyonlar yapmasını mümkün kılmak."
Washington ve Kolombiya arasında imzalanan askeri anlaşma Palanquero, Malambo, Tolemaida, Larandia, Apiay, Cartagena ve Malaga askeri üslerine giriş ve bu üslerin kullanımını mümkün hale getiriyor. Buna ek olarak, Kolombiya topraklarındaki "diğer bütün bölge ve üslere hiçbir kısıtlama olmaksızın girilmesinin ve bu alanların kullanılmasının" da önü açılmış oluyor. Bütün bu ayrıcalıkların yanı sıra, ABD özel savunma ve güvenlik müteahhitleri de dahil olmak üzere Birleşik Devletler askeri ve sivil personeline ülkedeki bütün üslerden- hatta ticari havaalanlarından- askeri operasyonlar için yararlanabilme yetkisi verilerek egemenliği zedelenen Kolombiya ABD'ye hizmet eden bir ülke haline geliyor.
Hava Kuvvetlerine ait bu belge, Palanquero'daki askeri üssün öneminin altını çizerek buranın ABD Güvenlik İşbirliği Bölgesi (CSL) haline getirilmesi amacıyla üsteki havaalanının, ilgili apronların ve diğer tesisatların geliştirilmesi için 2010 bütçesinden 46 milyon dolar ayrıldığını doğrulamıştır. "Palanquero'da bir Güvenlik İşbirliği Bölgesi (CSL) kurmak, COCOM'un (Muharip Komutanlık) Alan Durum Stratejisi'ni desteklemekte ve bizim bu ilişki ile var olan bağlantımızı göstermektedir. Bu CSL'nin geliştirilmesi, güvenlik ve istikrarın uyuşturucu kaçakçılığıyla desteklenen terör isyanları, ABD karşıtı hükümetler, yaygın yoksulluk ve sürekli yinelenen doğal afetler nedeniyle sürekli tehdit altında olduğu yarıkürenin bu kritik bölgesinde ABD'nin tam kapsamlı askeri operasyonlar yapmasını mümkün kılan fırsatlar sağlayacaktır. 
ABD'nin Güney Amerika'da "Amerika karşıtı hükümetler" derken hangilerini kastettiğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Birleşik Devletler Meclisi ile Savuma ve Devlet Bakanlıkları tarafından Venezuela, Bolivya ve hatta bazen Ekvador'a karşı sıklıkla yapılan sert açıklamalara bakıldığında ALBA (Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif) devletlerinin Washington tarafından "sürekli tehdit" olarak görüldükleri açık. Bir ülkeyi "Amerika karşıtı" olarak nitelemek onu ABD'nin düşmanı olarak görmekle aynı anlama gelmekte. Bu bağlamda, Kolombiya'yla yapılan askeri anlaşma, ABD'nin "düşman" olarak gördüğü ülkelerle dolu olan bu bölgeye verdiği tepkiyi gösteriyor.
Uyuşturucuyla Mücadele Operasyonları İkinci Planda
Birleşik Devletlere ait olan belgeye göre "Kolombiya'ya giriş, ülkenin ABD'yle olan ortaklığını ilerletecektir. Ayrıca güçlü güvenlik işbirliği ilişkilerinin olması, Güney Amerika'da yapılan tam kapsamlı operasyonların uyuşturucuyla mücadele kapasitesini kapsayacak olması açısından da iyi bir fırsattır." Bu açıklamaya göre, Kolombiya ve Washington arasında imzalanan askeri anlaşmada uyuşturucuyla mücadele operasyonlarının ikinci planda kaldığı açıkça ortaya çıkıyor. Belgede belirtilenler, Uribe ve Obama hükümetlerinin "uyuşturucu kaçakçılığı ve üretimiyle mücadele amaçlanmaktadır" açıklamalarıyla açıkça ters düşüyor. Belge, ayrıca, bölgedeki "Amerika karşıtı ülkeler"den gelebilecek "sürekli tehditler"le mücadele etmek için "sadece Kolombiya"da değil- bütün Güney Amerika'da yapılacak "tam kapsamlı" askeri operasyonların geliştirilmesinin gerekliliğine de vurgu yapıyor.
Palanquero Kıtasal Hareket için En İyi Seçenek
Hava Kuvvetleri belgesine göre "Kolombiya'da altyapı geliştirmeye yatırım yapmak için Palanquero şüphesiz en iyi yer. Üssün merkezi konumu operasyon bölgelerinin erişimine müsait... ve" izole halde olması Operasyon Güvenliği ve Kuvvetlerin Korunması'nı maksimum düzeye getirirken Birleşik Devletler'in askeri varlığının görünürlüğünü en aza indirgemekte. Burada amaç, var olan altyapıları mümkün olan en yüksek noktaya çıkarmak; çıkabilecek krizlere karşı ABD'nin hızlı cevap verebilme kapasitesini artırmak; bölgeye en düşük maliyetle erişim sağlamak ve burada varlığı devam ettirmektir. Palanquero, Horn Burnu (Güney Amerika'nın en güney ucu) dışında bütün Güney Amerika'ya erişimi sağlayarak devinim misyonunu desteklemektedir."
Casusluk ve Savaş
Belge bütün bunların yanı sıra, ABD'nin Palanquero'daki askeri varlığıyla, bu bölgedeki casusluk ve istihbarat operasyonları konusundaki etkinliğini artıracağını ve ABD silahlı kuvvetlerinin bölgedeki savaşma kapasitesini ilerletmesine imkân tanıyacağını gösteriyor.
"Bu CSL'nin geliştirilmesi, Birleşik Devletler ve Kolombiya arasındaki stratejik ortaklığı artıracak ve iki devletin de çıkarına olacaktır. Ayrıca bizim İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR) yürütme kapasitemiz artacak; küresel erişim geliştirilecek; lojistik gereklilikler desteklenecek; ortaklık ilerletilecek; savaş bölgesinin güvenliği konusundaki işbirliği artırılacak ve ülke dışı savaş imkânları genişletilecektir."
Belgedeki savaş söylemleri, Washington ve Kolombiya arasında imzalanan bu askeri anlaşmanın altında yatan gerçek niyet hakkında ipuçları veriyor: Artık Latin Amerika'da savaş çanları çalıyor! Geçtiğimiz birkaç gün, Kolombiya ve Venezüella arasında geçen tansiyonu yüksek tartışmalara sahne oldu. Yine sadece birkaç gün önce Venezüella hükümeti, Kolombiya istihbarat servisinden -DAS- 3 ajanın yakalandığını açıkladı ve Küba, Ekvador ve Venezüella'ya karşı yapılması planlanan birçok aktif istikrarsızlaştırma ve casusluk operasyonunu ortaya çıkardı. Operasyonlara "Fenix, Salomon ve Falcon- ilişkin bilgilere, yakalanan DAS ajanlarının üzerinde bulunan belgeler sayesinde ulaşıldı. Yaklaşık iki hafta önce, Kolombiya sınır bölgesi Tachira'da 10 cesede rastlandı. Yapılan araştırmaların ardından, Venezüella hükümeti bu cesetlerin ülke topraklarına sokulmuş Kolombiyalı paramiliterlere ait olduğunu açıkladı. Bu, Kolombiya'nın Chavez hükümetinin devrilmesi niyetiyle Venezüella topraklarında paramiliter bir devlet kurmak amacıyla yaptığı istikrarsızlaştırma planının bir parçasıdır.
Washington ve Kolombiya arasında imzalanmış olan bu anlaşmanın sonucunda bölgedeki tansiyon ve şiddet olayları artacak; Washington, Güney Amerika'da ilan edeceği bir savaşta Kolombiya'yı füze rampası olarak kullanacaktır. Latin Amerika halkları bu tehlikeye karşı güçlenerek birleşmelidir. Kıtanın bütünlüğü, Tiranlığın şiddetine karşı direnecek en büyük kuvvettir.
Birleşik Devletler Hava Kuvvetlerine ait olan söz konusu belge, 2010 bütçe gerekçesinin bir parçası olarak Mayıs 2009 tarihinde Meclis'e sunulmuş olan resmi bir devlet belgesidir. Belge, "Beyaz Kitap" gerçekliğini teyit etmektedir (Geçtiğimiz Ağustos ayının 28'inde Arjantin'in Bariloche şehrinde yapılmış olan UNASUR (Güney Amerika Ulusları Birliği) toplantısında Başkan Chavez'in Birleşik Devletler Hava Harekât Kumandanlığı Küresel Rota Stratejisi hakkında yapmış olduğu suçlama).
[Venezuelanalysis'deki İngilizce orijinalinden Yağmur Dönmez tarafından Latinbilgi (Sendika.Org) için çevrilmiştir.]

Hiç yorum yok: