4 Nisan 2010 Pazar

ABD Haiti’de ne planlıyor?

ABD, pazartesi gününden önce, Haiti’deki mevcut askeri varlığını 10.000 çıkaracak.

Washington, 15 Ocak (EFE ajansı): Genelkurmay Başkanı Mike Muellen’e göre, ABD, pazartesi gününden önce Haiti’de bulunan 1000 askerini 10.000’e çıkaracak. Önümüzdeki birkaç gün içinde de bazı savaş gemilerinin de aralarında bulunduğu, yeni askeri donanımlar ve helikopterler gönderecek.

Muellen ile birlikte bir basın toplantısı yapan Savunma Bakanı Robert Gates, ABD’nin Haiti’deki varlığının, Karayipler ülkesi tarafından bir işgal gücü olarak görüldüğünü reddederek tersine bu bir “yardım” gücüdür, dedi.

Pentagon’un şefi, “bizi böyle, bir işgal gücü olarak gördüklerine inanmıyorum”, “Biz, depremden bu yana su, yemek dağıtmaya, tıbbi yardımda bulunmaya çalışıyoruz. Ben Haiti halkının, ABD’nin kendilerine bu tür yardımlar verdiğini gördükçe reaksiyonunun olumlu olacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Robert Gates, insanların çaresizlikleri nedeniyle “kötüleşen güvenlik durumunu düzeltmek veya yaygın şiddeti önlemek için olabildiğince kısa süre içinde topluma yemek ve su dağıtmanın ilk öncelikleri olduğunu” söyledi.

ABD bazı önemli savaş gemilerini Haiti sahillerine doğru göndermeye başladı. Mullen, günde yüz binlerce galon içme suyu üretebilme kapasiteli, 51 yataklı, üç ameliyat odalı, 19 helikopterli “Carl Vinson” gemisinin bugün oraya ulaştığına, dikkat çekti.

“Higgins” muhribinin destek, bakım ve arama çalışmaları için bölgede bulunmasının yanı sıra Sahil Güvenliğin orta büyüklükteki bazı teknelerinin helikopterlerle birlikte zaten halka yardım etmekte olduğunu açıkladı.

ABD’nin 82. Hava İndirme Tümen Birliğinden 100 kişilik bir grubun, hafta sonu boyunca, oraya gidecek olan tugayın geri kalanı (3500 piyade tugay askerinin) için Haiti’de kamp hazırlığında bulunmakta olduğunu, söyledi.

Helikopterler taşıyan ve her ikisi de güdümlü füzelerle donatılmış olan savaş gemileri "Normandy" kruvazörü ve "Underwood" firkateyni gelecek hafta bölgede olacak, dedi.

Karada ve denizde saldırı yeteneğine sahip grubun diğer iki gemisi “Fort McHenry” ve “Carter Hall” ile birlikte, "Carl Vinson" uçak gemisinin özelliklerine ve karada ve denizde saldırı gücüne sahip “Bataan” savaş gemisinin de bölgeye gideceğini, açıkladı. Bu filo, 22 Deniz Piyade Seferi Birliğini taşıyor (yaklaşık 2000 asker).

Analiz:
Gates, Haitililerin Amerikan askerlerini işgalci bir güç olarak gördüklerine inanmadığını, tersine kendilerini yardımcı bir güç olarak gördüklerine inandığını, söylüyor. Donald Rumsfeld de Irak işgal edildiği zaman aynen böyle diyordu.

Bütün medya, “orada tek aranan şey Haiti’ye insani yardım sunmaktır” diyen Washington’un resmi açıklamasını, aynı niyet ile bu olanlar üzerinden haber yapıyor.

Meksika, İngiltere, Arjantin, Uruguay, Venezüella, Nikaragua ve diğerleri gibi ülkeler, Haiti toplumuyla el ele vermek için doğal afetlerde uzmanlaşmış ekiplerini gönderirken Washington oraya; “Higgins muhribi”ni, güdümlü füze ile donatılmış iki savaş gemisini ve “Bataan”, “Fort McHenry” ve “Carter Hall” savaş gemilerini (bu son üçü, karadan ve denizden hücum edebilme yeteneğine sahip) gönderiyor.

Ayrıca önceki gün, Washington’dan CNN muhabiri, 22. Deniz Piyade Seferi Birliğine, ünlü 2200 deniz piyadesinin dâhil edildiğini ve bunların Haiti sınırları içinde iç kontrol görevini üstleneceklerini, duyurdu.

Michael Mullen’in söylediğine göre, diğer askerler yalnızca gemilerinde kalacaklar.

Barak Obama, Haiti’ye insani yardım için 100 milyon dolar verileceğini ilan etti ama etrafını insani ve sosyal konulara hâkim danışmanlarla değil savaş kabinesi ile çevreledi.

Anlaşılması gereken tek şey, bu 100 milyon doların insani yardım için değil, tersine ilan edilen askeri seferberliğin maliyetlerini karşılamak için kullanılacak olmasıdır (10.000 asker!).

ABD’nin Haiti’de ne arayacağını bilmiyorum. Ancak niyetinin (her zamanki gibi ve bu unsurlar altında) kutsalca bir şey olmadığını biliyorum.

Şayet ben Küba Devrimci Silahlı Kuvvetler Bakanı olsaydım dikkatimi bir dakika bile başka şeye vermezdim. Saldırı gemilerine bindirilmiş binlerce askerileri ve destroyerleri ile bu iyi çocukların neler yapabileceğini asla bilemezsiniz, öyle ya Küba üzerinden uçakla insani yardım yapmak pek yararlı olmasa gerek.

Ve dikkat, Küba hükümeti, Haiti halkına yardım amacıyla Amerika Birleşik Devletlerine, kendi toprakları üzerinden insani yardım uçuşları yapması için daha yeni izin vermişken.

Washington’un şahinleri, Büyük Antiller’i bombalama, malzemelerin transfer edildiğini duyurma, birtakım uçakları bombalarla doldurma fırsatını kaçırmamak için bu yolu kullanıyor olmasın.

Bunların hiçbiri olası görünmüyor, ama…
.....................................................................................................................................................................
'Haiti depreminin arkasında ABD var'
Depremin arkasındaki isim Amerika . İşte bu iddiayı doğrulayan bir açıklama da bir Avusturyalı profesörden geldi.
Innsbruck Politik Bilimler Enstitüsü'nde çalışan Claudia von Werlhof, Alaska'da bir askeri araştırma merkezinde ham petrol bulmak için bulundurulan, suni deprem oluşturan makinelerin bilinçli olarak Haiti'de deprem oluşturması için kullanıldığını iddia etti. Haiti'ye asker sokmak için Amerika'nın böyle bir yola başvurduğunu ileri süren Profesör Von Werlhof, deprem ile birlikte Amerika'nın ülkeye 10 bin asker gönderdiğine de dikkat çekti.

Enstitü Başkanı Ferdinand Karlhofer ise Werlhof'un iddialarına her nekadar karşı çıksa da bu iddiaları ortaya koyan birçok düşünce kuruluşu ve biliminsanı da var.

Hiç yorum yok: