29 Mart 2010 Pazartesi

Tayyip Erdogan'in Almanya'da Türkçe lise önerisi Gülen Cemaati için mi?


BERLİN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da Türk okulları önerisine birçok kesimden tepkiler geldi. Almanya'da siyasi partilerde yer alan Türkiye kökenli milletvekillerinin sert tepki gösterdiği Erdoğan'ın lise önerisini Gülen Cemaati için gündeme getirdiğini belirttiler. Alman basını da Türkiye 15 milyon Kürde bir tek Kürtçe okul hakkı tanınmamasına dikkat çektiler.

Türk liselerinin açılmasının Almanya'da yaşayan, dil ve uyum sorunu olan Türkiyelilerin sorunlarına çare olamayacağını dile getiren Yeşiller (Die Grünen) milletvekili Özcan Mutlu, Erdoğan'ın talebinin bildik bir yere, Gülen Cemaati'ne hizmet ettiği görüşünde.

ERDOĞAN TÜRKİYE'DEKİ SORUNLARLA İLGİLENSİN!

Sol Parti (Die Linke) milletvekili Sevim Dağdelen ''Almanya'da Türk liseleri açılması talebi gerçeklere uymuyor, Almanya'daki toplumun bir parçası olan gençlerin sorunlarını Türk liseleri çözemez'' diyerek tepki gösterdi.

Liberal Demokrat Parti milletvekili Serkan Tören ise, Erdoğan'ın önerisiyle Almanya'da yaşayan Türklere hizmet ettiğinden şüpheli olduğunu söylerken, Türkçe konuşulan ailelerde daha erken Almancaya geçişin önemine işaret etti.

Niedersachsen Türk Toplumu Derneği Başkanı Alptekin Kırcı ise, '’bu saçmalıkları daha fazla duymak istemiyorum. Erdoğan, öncelikle Türkiye içindeki sorunlarla uğraşsın'' diyerek tepki gösterdi.

GÜLEN CEMAATİNE Mİ HİZMET EDİYOR?

Yeşiller Berlin Eyalet Milletvekili ve Eğitim Sözcüsü Özcan Mutlu ise, Erdoğan'ın talebi ile Gülen Cemaati'nin yurt dışında yardım kuruluşları ve okullar aracılığı ile yaymaya çalıştığı politikasına dikkat çekti. Almanya'da var olan bazı Türk okullarına değinen Mutlu, ''Almanya'da Türkler tarafından kurulan okulların çoğu Gülen Cemaati'ne ait. Yalnızca Berlin'de bunlardan üç tane var. Erdoğan'ın daha fazlasını istemesi beni şüpheye sevk ediyor'' diyerek Başbakan'ın Gülen Cemaati'ne hizmet edebileceğine işaret ediyor.

Neukölln Yabancılar Dairesi Arnold Mengelkoch ise Berlin'de Gülen Cemaati'ne bağlı olarak kurulan İslami okulların olumlu olduğunu söylerken, Katolik ve Protestan liselerinin varlığını gerekçe olarak gösteriyor. Mengelkoch, ''neden burada İslami liselerde olmasın?'' diye sorduktan sonra ekliyor: ''Ancak net olarak bilinmesi gereken, bu okulların arkasında kimlerin olduğu ve kimlerin finanse ettiğidir.''

Yeşiller Federal Milletvekili Hans Christian-Ströbele ise, Erdoğan'ın Almanya'daki Türkleri iç siyasete alet ettiğini belirtirken, milliyetçi bir ton takınmasını eleştiriyor. Ströbele, Erdoğan'ın ulusalcı tonunu beğenmediğini söylerken, iç politikadan kaynaklı nedenlerden ötürü, Almanya'daki Türk toplumunun öne sürüldüğünden korkuyor.

KÜRTLERE BİR OKUL DAHİ AÇMAYAN ERDOĞAN'I ANLAMAK GÜÇ

Konu ile ilgili Frankfurter Neue Presse'de yazan Hans Liedel ise Erdoğan'ın konuyu siyasi amaçlarla dile getirdiğini belirtirken, milyonlarca Kürdün anadilinde eğitim hakkına karşı çıkmasını eleştiriyor. Liedel yazısında şöyle dedi: ''Erdoğan'ın eleştirileri yerinde değil. Çünkü Nordrhein-Westfalen eyaletinde bazı Türk liseleri var zaten. Oraya Türk ve Alman ebeveynleri çocuklarını yolluyorlar. Ama Erdoğan'ın düşüncesinin tersine orada Türkçe üçüncü yabancı dil olarak okutuluyor.

Erdoğan tüm bunları biliyor ama, o yine ulusalcı gürültü peşinde, birçok Türkün yaşadığı uyum problemini kullanıyor. Almanya'daki Türkleri seçim kampanyasında yedek güç olarak görüyor. Önümüzdeki yıl bir daha seçilmek için, kendini Türklerin koruyucusu olarak gösteriyor.

Liedel, Türkiye'nin Hıristiyan azınlığın hakaretlere maruz kalmasını ve ruhban okullarının halen yasak olduğunu hatırlattığı yazısında, Almanya'da anadilde eğitim isteyen Erdoğan'ın halen on milyonlarca Kürdün eğitim hakkına karşı durmasını eleştirdi. Liedel, ''Türkiye 15 milyon Kürde bir tek bile Kürtçe okul hakkı tanımıyor. Erdoğan'ın Almanya'da Türk lisesi açılmasını istemesini anlamak oldukça zor'' diyerek, Türk Başbakan'ın politikasının iki yüzlü olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok: