1 Mart 2010 Pazartesi

CBS: Ermeni soykırımı Hitlere ilham verdi


ANF
13:24 / 01 Mart 2010
WASHINGTON - Amerikan CBS televizyonu, Kongre'de oylanacak Ermeni soykırım tasarısı öncesi yayınlandığı programda, Ermeni katliamının Hitlere ilham verdiğine dikkat çekti.

Bob Simon'ın hazırladığı programda CBS televizyonu Ermeni soykırımının pek bilinmeyen ayrıntılarına dikkat çekti.

"Tarih yüzünden savaş" başlığı ile sunulan programda 1 milyondan fazla Ermeni'nin öldüğü hatırlatılarak "Ermeniler ve tarihçilerin ezici çoğunluğu, Türk yöneticilerinin soykırım yaptığını ve bunun Hitler'in Yahudilere yaptığı şeye örnek olduğunu söylüyor" deniliyor.

450 BİN ERMENİN GÖMÜLDÜĞÜ TOPLU MEZAR

Ermeni soykırımını resmen tanıyan tasarının şu anda Amerikan Temsilciler Meclisi ve Senato'ya sunulduğunu vurgulanan programda, Suriye topraklarındaki Deyrizor çölünde 450 bin Ermeni'nin toplu olarak gömüldüğü belirtildi.

Bölgedeki bir tepeciği elleriyle kazak kemik parçaları bulan Ermeni kökenli yazar Peter Balakyan'ın "Burası Ermeni soykırımının en büyük mezarlığıdır" diyor.

AUSCHWİTZ’E EŞ DEĞER

Deyrizor'un Ermeniler için Yahudilerin toplama kampı Auschwitz'e eş değerde olduğunu belirterek, "Bu yer hakkındaki en korkunç şey, 95 yıl sonra bile katliamın kanıtlarının yer yerde olması. Fırat Nehri yakınlarında bir tepelik var. Burası aynı zamanda bir toplu mezarlık. Hiçbir zaman kazılmadı. Burada ne olduğunu gösteren kanıtları toplamak için yapmamız gereken tek şey yüzeyi biraz eşelemekti. Binlerce insanın gömüldüğü bu tepelikte durmak oldukça sıra dışı. Kim olduklarına ve nereli olduklarına dair bir kayıt yok" diyor.

HİTLER İLHAM ALDI

Programda bir mağara gösterilerek buraya sayısız kadın ve çocuğun atıldığı, mağaranın ağzında ateş yakılarak içerdekilerin nefes almasının engellediği belirtiliyor. Ayrıca Hitler'in Polonya'yı işgalinden önce "Bugünlerde kim, Ermenilerin yok edilmesinden bahsediyor?" sözü hatırlatılarak, Nazi liderinin Ermeni soykırımından ilham aldığı belirtildi.

"Osmanlı yıkıldığı zaman modern Türk devleti kuruldu. Ermenilere ne olduğu ile ilgili anılar silindi, kayıtlar yok edildi. Yeni alfabe kabul edildi. Ama katliam hiç okullarda öğretilmedi" ifadelerine yer veren programda soykırım sözcüğünü kullanmanın Türklüğe hakaret olarak değerlendirildiği ve hapisle cezalandırıldığı, yazar Hrant Dink'in de bu suçtan üç kez yargılandığı hatırlatıldı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olarak görev yapan Nabi Şensoy'la bir röportaja da yer veriliyor. Şensoy, Bob Simon'un Suriye'de bulduğu kemiklerle ilgili sorusuna şu yanıtı veriyor: "Türkiye'de de her yerde kemik bulabilirsiniz. Bu topraklarda birçok trajedi yaşandı."

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: